Sakarya

İhracatçıya yeşil pasaport verilmesi

14:28 25 Mart 2017
İhracatçıya yeşil pasaport verilmesi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, ihracatçılara yeşil pasaport verilmesi kararının iş dünyası tarafından memnuniyetle karşılandığını, bürokratik olarak birçok konuda kolaylık sağlayacağını belirtti.

Kösemusul, yaptığı açıklamada, son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsattı.

Ekonomi Bakanlığının 15 gün içinde firmaları belirleyerek bölge müdürlükleriyle ihracatçı birliklerine bildireceğini belirten Kösemusul, "Bakanlar Kurulu'nun yürürlüğe giren 'İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararı'na göre, son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1-10 milyon ABD doları arasında (10 milyon dolar dahil) olan firmaların bir, 10 milyon dolar üzeriyle 25 milyon dolar arasında olan firmaların iki, 25 milyon dolar üzeriyle 50 milyon dolar arasında olan firmaların üç, 50 milyon dolar üzeriyle 100 milyon dolar arasındaki firmaların dört, 100 milyon dolar üzerinde olanların ise beş yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilecek." ifadelerini kullandı.

Mahmut Kösemusul, belirtilen tutarda ihracat yapan firma yetkililerine, Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına veya affa uğramış olsa bile bazı suçlardan mahkum olmaması kaydıyla iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmaması kaydıyla iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilecek. Karar uyarınca, hususi damgalı pasaport alabilecek durumdakilerin eş ve çocuklarına yeşil pasaport verilmeyecek. İhracatçı firmaların sahipleri, ortakları ve çalışanlarına hususi damgalı pasaport verilebilecek. Firmanın sahip veya ortaklarının bir tüzel kişi olması halinde bu tüzel kişiliğin sahipleri, ortakları veya çalışanlarına da hususi damgalı pasaport verilebilecek."

Konuyla ilgili daha önce çeşitli ortamlarda ihracatçıların vize sorunları ve yeşil pasaport taleplerini dile getirdiklerini belirten Kösemusul, kararı olumlu karşıladıklarını vurguladı.

Kösemusul, "Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan ihracatçı firmaların yurt dışında temsiliyetleri açısından verimli olan bu çalışma, iş dünyamız tarafından memnuniyetle karşılandı. Bürokratik olarak birçok konuda kolaylık sağlayacaktır. Hükümetimizin iş dünyasını desteklemesi ve teşvik etmesi anlamında önem taşıyan yeşil pasaport uygulamasında emeği geçen mercilere teşekkür ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.