Sakarya

Enflasyon rakamlarının yankıları

16:05 04 Ağustos 2017
Enflasyon rakamlarının yankıları

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun, enflasyonun son 6 ayın en düşük seviyesine gerilediğini belirterek, "Enflasyonun son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesinde, bu dönemde gıda, giyim ve ayakkabı fiyatlarının aylık bazda gerilemesinin ve dolar kurunun yatay seyretmesinin oldukça etkili olduğunu görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Coşkun, temmuz ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) temmuzda yüzde 0,15, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) ise yüzde 0,72 arttığını hatırlattı.

Yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 9,79, yurt içi üretici fiyatlarında da yüzde 15,45 olduğunu anımsatan Coşkun, şunları kaydetti:

"Tüketici fiyatlarındaki bu yıllık artışın temmuz ayında yüzde 9,79'a gerilemesiyle 5 aylık çift haneli enflasyon dönemi de sona ermiş oldu. Nitekim mayıs ve haziran dönemlerinde görülen gerilemeler zaten bunun sinyalini vermişti. Enflasyonun son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesinde, bu dönemde gıda, giyim ve ayakkabı fiyatlarının aylık bazda gerilemesinin ve dolar kurunun yatay seyretmesinin oldukça etkili olduğunu görüyoruz. Yaz mevsiminin gelişiyle turizm sektöründe görülen canlanmaysa lokanta ve otelcilik sektöründe fiyat artışına neden olarak enflasyonu yukarı yönlü baskı altında tutmuştur. Elbette bütün bu gelişmelerde mevsimsel faktörlerin etkisi hissedilmektedir. Bu bağlamda mevsimsel etkilerin ortadan kalkmasıyla önümüzdeki dönemlerde yıllık enflasyonunda bir miktar artış gerçekleşebilir. Buna karşılık yılın son çeyreğinde döviz kurlarında ciddi dalgalanma olmayacağı varsayımıyla beraber, sıkı para politikasının devamı, ekonomi yönetiminin diğer makro ve sektörel önlemleriyle enflasyonun yeniden düşüşe geçeceğini, yıl sonu rakamlarında yeniden tek hanelere döneceğimizi tahmin ediyoruz."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.