Sakarya

"Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler" çalıştayı

13:00 11 Nisan 2018
"Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler" çalıştayı

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Sakarya Temsilciliği tarafından "Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler" çalıştayı düzenlendi.

Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen çalıştayda konuşan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, toplumun hastalığının insan bünyesindeki gibi teşhis edilmesi, uygun tedavi yöntemlerinin uygulanmasının gerektiğini, bunların en başında da kadın ayrımcılığı ve çocuk ihmal ve istismarının geldiğini belirtti.

Bunların tedavi gerektiren toplumsal hastalık ve sorun olduğuna işaret eden Balkanlıoğlu, "Çocuklar bize Allah'ın emaneti. Sevgi, ilgi bekleyen geleceğimizin teminatları. Günümüz dünyasında birçok çocuk yetim bırakılıyor ve hakları yeniyor. Çocuk istismarcılarına asla taviz verilmemeli. Hak ettikleri en ağır ceza verilmeli. Hasta ruhlu bedenler bu melek çocuklarımızı cinsel obje olarak görecek kadar sapık olabiliyorlar. Bunlara karşı toplumun tedbir alması lazım. Bunun için toplumsal duyarlılığı olan insanlar bir araya gelecek. Bu hastalıkların tedavi edilmesi lazım. Bu konuda eğitim camiasının da bilinçlenmesi lazım. Toplumsal duyarlılığın artarak bu konuların çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bu konuda yapılan çalışmaların her zaman yanında olacağız." şeklinde konuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da çocukların hayata anlam kattığını ve sevinç kaynakları olduğunu dile getirdi.

Çocukların istismar edilmesinin görmezden gelinemeyeceğini kaydeden Toçoğlu, "Bizim inancımızda, medeniyetimizde, kültürümüzde çocuk istismarı lanetlenen bir durumdur. Çocukların kumsala vurduğu değil kumsalda oynadığı bir dünya inşa etmek zorundayız. Sorunla yüzleşmek, sorunu çözmekteki en önemli adımdır. Çalıştayın istismarın önlenmesine yönelik katkı yapmasını ve çocuklarımızın yüzünün her daim gülmesini diliyorum." ifadesini kullandı.

KADEM Sakarya Temsilcisi Fatma Zehra Toçoğlu, kuruldukları günden beri demokrasi ve adalet pencerelerini ele alarak çözüme kavuşturma gayreti içerisinde yol aldıklarını söyledi.

Zehra Toçoğlu, kadın ve çocuğa olan her türlü şiddetin kabul edilemez bir durum olduğuna inanan bir sivil toplum kuruluşu olarak istismarın çocuğa ve geleceğine yapılan bir saldırı olduğunun bilincinde olduklarını ifade etti.

Emanetin en saf ve kıymetli hali olan çocukların kimi zaman ihmal ve istismara maruz kaldıklarını belirten Toçoğlu, "Çocukları olumsuz yönde etkileyen bu davranışlar toplumsal vicdanı yaralıyor. Toplumsal sorunlardan birisi olan çocuk istismarı konusu üzerinde önemle, hassasiyetle durmak, ciddi eylem planları hazırlamak ve uygulamak zorundayız. Çocuk istismarının önlenmesi ve çocukların zarar görememesi için konuyla ilgili tüm meslek gruplarının tanı ve tedavi için detaylı bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Bu konuda toplumsal farkındalık oluşturularak duyarlılığın arttırılması gerekir. Güçlü sağlıklı bir toplum inşa etmenin yegane yolu geleceğin sahibi olan çocukların istismardan uzak bir yaşam sürmesidir." diye konuştu.

Toçoğlu, gün içerisinde devam edecek çalıştayda 5 ayrı masada, 3 oturumda katılımcılar ile istismarın nedenlerinin, çözüm önerilerinin konuşulacağını ve çalıştay sonrası oluşturulacak raporun karar mekanizmalarına gönderilerek istismarın önlenmesine yönelik çalışmaların yapılmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kadem Hukuk Komisyonu Avukatı Işıl Ilgın Oktay, KADEM olarak, son dönemde toplumda ciddi hassasiyet oluşturan çocuk ve kadın istismarına dönük olaylara seyirci kalmayacaklarını söyledi.

Anneler ve çocukları korumak adına 4-5 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da bir çalıştay düzenleyeceklerini anımsatan Oktay, "Bu çalıştayın amacı çocuk istismarının nedenlerinin tespiti ve koruyucu önlemlerdir. KADEM'in tüm temsilciliklerinde ön çalıştayları gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede çalışmamızın hayırlara vesile olmasını diliyor, katılımcılara teşekkür ediyorum." dedi.

Işıl Ilgın Oktay, çocuk istismarının hukuksal boyutları ve bu konuda geliştirilen çalışmalar hakkında da katılımcılara bilgi verdi.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.