Sakarya

"Kalp krizi ve şeker hastalığı riskini azaltmak için yürüyüş yapın"

10:15 01 Haziran 2018
"Kalp krizi ve şeker hastalığı riskini azaltmak için yürüyüş yapın"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülten Hergüner, en kolay ve en ucuz egzersiz şekillerinden biri olan yürüyüşün, kalp krizi ve şeker hastalığı gibi risklerin azaltılmasında önemli rol oynadığını bildirdi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde SAÜ Hizmetiçi Eğitim Şube Müdürlüğünce düzenlenen "Günlük ve Büro Egzersizleri" eğitimine konuşmacı olarak katılan Hergüner, katılımcılara günlük yapılabilecek spor ve büro egzersizlerini uygulamalı şekilde gösterdi.

Gelişen ve kendini sürekli yenileyen küresel dünyanın sağlığı olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmek için sporun yaşamın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini belirten Hergüner, "Makineler ve gelişen sanayi, şüphesiz yaşamımızı kolaylaştırırken bunun yanında ciddi problemlere de yol açabilmektedir. Yürümek yerine araçlara biniyoruz, merdiven çıkmak yerine asansör kullanıyoruz. Bir zamanlar hemen hemen sürekli aktifken, şimdi zamanımızın çoğunu oturarak geçiriyoruz. Teknolojinin bu denli hakim olduğu ve bizi masa başına mahkum bıraktığı çağımızda artık harekete geçme ve bu hareketi egzersizi yaşam felsefesi haline getirme zamanıdır." diye konuştu.

Egzersizde ilk kuralın, başlarken kişinin kendisini zorlamaması, daha sonra ölçüyü yavaş yavaş arttırarak egzersizi sürekli hale getirmesi olduğunu belirten Hergüner, "Birçok uzmana göre egzersizin etkili olabilmesi için haftada iki ya da üç kez en az 20-30 dakika yapılması gerekir. Spor yapma düşüncesi önce beyinde başlar ve daha sonra vücut bu emre uyar. Bu yüzden hareket etmeyi beyninizde fikir olarak kabul etmek ve hazır olduğunuza inanmak gerekir. Zihninizde başlamadan önce birçok sorunun cevabını bulmak gerekir." dedi.

- "Yürüyüş en kolay ve ucuz ezgersizdir"

Doç. Dr. Hergüner, yürüyüşün yapılabilecek en iyi egzersizlerden biri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yürüme, sağlıklı her insanın ihtiyaç olarak yaptığı bir harekettir. En kolay ve en ucuz egzersiz şekillerinden biri olan yürüyüş, kalp krizi, şeker hastalığı gibi risklerin azaltılmasında önemli rol oynar. Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam için haftanın 5 veya 6 günü saatte 5-6 kilometre hızla, en az 30 dakika süren tempolu yürüyüşün vücut için yemek ve su içmek kadar gerekli olduğunu savunmaktadırlar. Yürüyüş yapmanın, kalp hastalıkları, inme, felç, kilo kontrolü, kilo kaybı, diyabet, kemik hastalıkları, damar duvarı iltihabı, depresyon ve kanser gibi hastalıkların oluşumuna engel olduğu ya da bu hastalıkların etkilerini azalttığı bilinmektedir.

Bütün gün masa başında hareketsiz şekilde çalışmak, ofis çalışanlarının en büyük sıkıntılarından biri. Çünkü hareketsizlik en basit sonuçlarıyla, bel, boyun ve sırt ağrıları gibi fiziksel sıkıntılar yaratır. Meslek hastalıklarının yüzde 35'inin kas iskelet sisteminde meydana geldiğini gösteriyor. Ofis çalışanlarının bilgisayar başında ve masada uzun süre vakit geçirmesi hareketsizlik nedeniyle kas ağrısı sendromlarından bel, boyun, sırt ağrılarına kadar uzanan omurga sorunlarını ortaya çıkartıyor. Ayrıca özellikle el ve kollardaki tendon hasarları ve sinir sıkışmalarının da sık görülmesine neden oluyor."

Eğitimin sonunda Hergüner, düzenli spor yapan katılımcılara kitap hediye etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.