Samsun

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Aydemir:

16:38 31 Ağustos 2015
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Aydemir:

"Son yağmurlar fındıkta ürün kaybına neden oldu"

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, geçtiğimiz hafta etkili olan yağışlı hava nedeniyle fındıkta kayıp yaşandığını dile getirdi.

Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, geçtiğimiz hafta Karadeniz Bölgesi'ni etkisi altına alan yağışların toplanma döneminde fındığı olumsuz etkilediğini belirtilerek, yüzde 20 ile 30 arası ürün kaybı yaşadığını ifade etti.

Aydemir, "Ovamızın yüksek kesimlerinde yağan şiddetli yağış fındıkların derelere akmasına neden olurken, ova bölümde ise tarlalarda biriken sular fındıkta çürümeye neden oldu. Üreme döneminde yağan yağışın külleme hastalığına neden olduğunu söylemiştik. Bu son yağışlarda ise ova bölümünde tarlada kalan fındık çürüme tehlikesi ile karşı karşıya. Sadece bu bölgede değil bu yağışlar bütün bölgeyi etkiledi. Ordu, Giresun bölgesinde bize göre daha fazla ürün kaybı olduğunu düşünüyoruz. Daha önce 550 bin ton beklediğimizi dile getirmiştik. Bu rakamın daha da düşeceğini görüyoruz. Şu anda 11,5-12 liradan satılan fındık 15 lirayı bulur ve geçer diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Çarşamba ilçesinde mevcut fındığın yüzde 40’ının toplandığını ifade eden Muammer Aydemir, "Üreticimiz ürünlerini toplamaya devam ediyor. İlçemizde yüzde 40 oranında fındık toplanmış durumda. Yüksek kesimler büyük oranda bitirdi. Ova bölgesinde de toplamalar devam ediyor. Önümüzdeki hafta yine yağış bekleniyor, burada üreticilerimizi zor bir süreç bekliyor. Biz yine uyarıyoruz, ürünlerinizi kurutmadan pazara indirmeyin, zahireciye emanete ürün vermeyin. Çünkü zahireciye verilen ürün bir nevi satılmış sayılıyor" dedi. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.