Samsun

Kızılırmak Deltası'ndaki ruhsatsız yapılara yıkım kararı

17:03 30 Eylül 2015
Kızılırmak Deltası'ndaki ruhsatsız yapılara yıkım kararı

 Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kızılırmak Deltası'ndaki yapıların ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkımına başlandı. Karara tepki göstererek yıkımı engellemeye çalışanlara jandarma müdahale etti.

Kuş Cenneti'nin de yer aldığı Kızılırmak Deltası'ndaki Yörükler Mahallesi Nurettin Türkmen Caddesi'nde yazlık ve villaların olduğu bölgeye giden Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ev sahiplerinin tepkisiyle karşılaştı. Jandarma güvenlik önlemi alırken evlerinin yıkılmasına tepki gösteren vatandaşlar, belediye tarafından gönderilen yıkım kararıyla ilgili tebligattan bir gün önce haberdar edildiklerini, kararın yasal olmadığını savundu.   

Kimi vatandaşlar da tebligatın bayram tatilindeyken evlerine kapı altlarından atıldığını, tatil dönüşü tebligatları tesadüfen gördüklerini ifade ederek ek süre istedi.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri yıkım kararını uygulamak için harekete geçtiğinde bazı ev sahipleri, iş makinesine çıkarak duruma tepki gösterdi. Jandarma ekipleri yıkıma tepki gösteren vatandaşları ikna etmeye çalıştı. Uyarılara rağmen yıkılmak istenen inşaat halindeki bir evin bahçesinde tel örgülerin etrafına barikat kuran gruba, jandarma müdahale etti. Jandarmaya direnen vatandaşlar, olay yerinden uzaklaştırıldı. 

Çevre güvenliğinin sağlanmasının ardından ekipler, iş makinesiyle evi yıkmaya çalıştığı sırada binada bir kişinin olduğu belirlendi. Yaklaşık 45 dakika jandarmaya direnen bu kişi, daha sonra binadan çıkarıldı. Ardından yıkıma başlandı. Yıkım sırasında ev sahiplerinin gözyaşı döktüğü görüldü.

Bölgedeki bina sahiplerinden Nail Yüce, evinin tapulu arazisinde olduğunu belirterek "Resmi tapulu arazimde evim var. 1992 senesinde yapıldı. Belediye tarafından suyu, elektriği bağlandı. 25 yıldır emlak vergisini ödüyoruz ama belediye bölgede imar uygulaması yapmadığı için ruhsat verilmedi. Bir gün önce tebliğ edilen kararı bugün uygulamaya geçiyorlar. Bugüne kadar böyle bir şeyden haberimiz yoktu. Bölgede yüzlerce ev var. Madem bunlar yıkılacaktı zamanında niye elektrik, su bağlandı, yol yapıldı? Evimizde internete kadar her şey var. Şimdi yapılan milli servete zarardır" diye konuştu.

Yıkım kararı tebliğ edilen mahalle sakinlerinden Tevfik Demirkan ise "Burası devlete ait hazine arazisi değil, tapulu mülktür. Yapılan uygulama son derece yanlıştır. Bölgenin Ramsar sözleşmesi kapsamında sit alanı ilan edilmesinden sonra neden bugüne kadar hala yapılaşmaya izin verildi? Sit alanı olan bölgede yıkım kararlarını ilgili kurul alır. Yıkım kararını büyükşehir belediyesi veremez. 2007 yılında kurul yapılaşmanın durdurulmasına ve mevcut yapıların ise doğaya uygun hale getirilmesine karar verdi. Bu kurulda büyükşehir belediyesi de var" ifadelerini kullandı.

- "Bölgede yapılaşmaya izin vermeyeceğiz"

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Kızılırmak Deltası ve Kuş Cennetini turizme kazandırmak için çalıştıklarını, bölgenin imara kapalı bir alan olduğunu vurgulayarak, "Bölgede yapılaşmaya izin vermeyeceğiz" dedi.

Yılmaz, konuyla ilgili geniş açıklamayı daha sonra yapacağını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.