Samsun

Çocuklar için Kabe ve Yeşil Kubbe'nin minyatürlerini yaptı

12:51 22 Ekim 2015
Çocuklar için Kabe ve Yeşil Kubbe'nin minyatürlerini yaptı

 Samsun'un Tekkeköy ilçesinde görevli imam Vedat Aydın, çocukların görerek öğrenmesi için Yeşil Kubbe, Kabe, Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın da aralarında yer aldığı dini ve tarihi yerlerin minyatürünü yaptı.

Çayçökük Mahallesi Ortamevki Camisi'ne 2009'da atanan imam Aydın, virane camiyi onardıktan sonra, etrafına çocuklar için oyun parkı kurdu. 

Aydın, burada oynayan çocukların görerek öğrenmesini sağlamak amacıyla, caminin etrafına Yeşil Kubbe, Kabe, Çanakkale Şehitleri Anıtı'nın da aralarında bulunduğu dini ve tarihi sembollerin minyatürünü inşa etti. 

Çocukların kültürel ve dini kitaplara daha hızlı ulaşmasını isteyen Aydın, bunun için cami yanında kütüphane oluşturdu.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, imamlık görevine 2007'de Ağrı'da başladığını, 2009'da da Tekkeköy'e atandığını söyledi.

Yaptığı çalışmalarla, caminin "dört duvardan ibaret olmadığını" göstermeyi amaçladığını dile getiren Aydın, "Çocuklarımıza camiyi sevdirmek için, etrafına oyun ve eğlence alanı yaptık. Sonra kültürümüz ve tarihimizin sembolik eserlerinin minyatürlerini cami etrafına inşa ettim. Öncelikle peygamberimiz Hazreti Muhammed'in kabrinin bulunduğu Yeşil Kubbe'yi yaptım" dedi.

Daha sonra Kabe, Çanakkale Şehitleri Anıtı ile Selimiye Camii'nin minyatürünü inşa ettiğini bildiren Aydın, şu an Mescid-i Aksa'nın minyatürü üzerine çalıştığını belirtti.

- "9 yıl inşaat sektöründe çalıştım"

İmam olmadan önce 9 yıl inşaat sektöründe çalıştığı için binaları kendisinin yaptığını anlatan Aydın, "Bu konuda orta derece ustalığım var. Dışarıdan birini çağırmaktansa kendim yapıyorum" diye konuştu.

Camiyi tarihteki asıl misyonuna kavuşturmayı amaçladığını söyleyen Aydın, "Camilerimiz, Osmanlı döneminde külliye olarak inşa edilmiştir. Etrafında değişik aktivite alanları vardır. Biz de burada imkanlar ölçüsünde aktivite alanları oluşturuyoruz. Çocuklarımız bu değerlerimizi görsel olarak öğreniyor" ifadelerini kullandı.

Cami yakınında çocuklar için kütüphane de oluşturduğunu dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

"Caminin etrafındaki su deposunun üzerine 'Darü'l Erkam' adı altında kütüphane yaptım. Darü'l Erkam, İslam'ın ilk anlatılmaya başlandığı yer. Bunun için kütüphaneye bu ismi verdim. Kütüphaneyi, çocuklarımızın derslerine yardımcı olması ve onların Kur'an-ı Kerim eğitimi alması için oluşturdum. Burada kültürel ve dini eserlerin yer aldığı 5 bin kitap var. Çocuklar, okuldan sonra gelip hem internet üzerinden ödevlerini araştırma imkanı buluyor hem de kitap okuma alışkanlığı kazanıyor."

Hafta sonlarını camide geçirdiklerini anlatan çocuklar ise parkta oyun oynadıklarını, kütüphanede ödevleri için internetten araştırma yaptıklarını, kitap okuduklarını ve imam Aydın'dan Kur'an öğrendiklerini belirtti. Minyatürler sayesinde dini ve tarihi mekanlar hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade eden çocuklar, camiyi çok sevdiklerini söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.