Samsun

"Dedektör köpeklere" yeterlilik sınavı

14:02 13 Kasım 2015
"Dedektör köpeklere" yeterlilik sınavı

 Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) arama kurtarma çalışmalarında kullanılan köpekler için "eğitim, görev ve yeterlilik sınavı" düzenlendi. 

Samsun AFAD koordinasyonunda yapılan sınava Adana, Ankara, Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir, Karabük, Ordu, Samsun, Van ve Zonguldak'tan 36 arama köpeği getirildi. 19 gün sürecek sınavda köpekler, dokuzarlı gruplar halinde çeşitli sınavlardan geçirilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile AFAD Samsun, Afyonkarahisar ve Bursa il müdürlükleri adına birer kişiden oluşturulan sınav komisyonundan yeterli puan alan köpeklere 2 yıl boyunca geçerli sertifika verilerek akredite edilecek. Sınav komisyonunun değerlendirmesinden geçemeyen köpekler deprem ve afetlerde görev alamayacak.

Samsun AFAD Sivil Savunma Müdürü Yusuf Aysu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de meydana gelebilecek afet ve acil durumlarda, özellikle depremlerde enkaz altında  kalabilecek insanlara ulaşmakta hayati önem taşıyan arama köpeklerini sınavdan geçirdiklerini söyledi.

Bu köpeklerin hayat kurtardığını, özel olarak yetiştirildiğini vurgulayan Aysu, şunları belirtti:

"Bunun için arama köpeklerinin eğitimi ve yeterlilikleri çok önemlidir. Burada arama köpeklerimiz eğitim yeterlilik ile enkazda insan araması olmak üzere iki sınavdan geçirilecek. Enkaz üzerinde bulunacak arama köpekleri, enkaz altında oluşacak hareket ve zemin, tünel parkurları ve kapalı alan testlerinden geçecek. Sınavı başarı ile tamamlayan arama köpekleri, Türkiye'de meydana gelebilecek özellikle depremlerde canlı aramak için görevlendirilmek üzere yetkilendirilecek."

Aysu, sınava arama kurtarma alanında yetiştirilen her cins köpeğin tabi tutulduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.