Samsun

Kızılırmak Deltası'ndaki sazlık yangınları

17:11 26 Kasım 2015
Kızılırmak Deltası'ndaki sazlık yangınları

Samsun Valisi İbrahim Şahin, Kızılırmak Deltası'nda sazlıkların ateşe verilerek balık avlandığı iddiasıyla ilgili, "İnsanların balık yakalayacağız, kara avcılığı yapacağız diye belli bir yeri ateşe vermesinin ve hayvanları diri diri yakmasının cinayetten farklı bir şey olmadığını düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.  

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bir süre önce yangın çıkan sazlık alanda incelemelerde bulunduklarını bildirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Ben insanların bu bölgede balık yakalayacağız, kara avcılığı yapacağız diye belli bir yeri ateşe vermesinin ve hayvanları diri diri yakmasının cinayetten farklı bir şey olmadığını düşünüyorum. Çölün ortasında bir yer olsa bile hiç kimse bu tarz yerleri yakmayı kendilerine bir hak olarak göremez. Avcılığın kuralları var. Avcılar bu kuralları dikkate alarak avcılığı yapmalı ve gelecek yılları da dikkate almalılar. Yoksa bu sene avlanırsınız ve biter. Beni en çok üzen ise elektrik ile balık avlanmasıdır. Bu şekilde canlıları öldürmek kabul edilebilir bir şey değildir. Kuş cenneti Samsun'da seçilmiş ve atanmış olarak görev yapan, vatandaş olarak yaşayan herkesin sahip çıkılması gereken bir mirastır."

-  "Tüfeğini omzuna alan herkes giremeyecek"

 Kuş Cenneti'nin 19 Mayıs ve Bafra ilçesi girişlerinde mekanlar oluşturulduğunu ve jandarma ekiplerinin bu noktalarda 24 saat görev yaptığını ifade eden Şahin, "Bundan böyle bu noktalardan tüfeğini omzuna alan herkes veya balık tutmaya gelen herkes giremeyecek. Ruhsatı olanlar girecek ve Ramsar bölgesi ile ava yasak olan bölgelerde asla avlanma yapamayacaklardır. Bu konuda kararlılığımız kesin olarak devam ediyor" açıklamasında bulundu. 

Bölgedeki ruhsatsız binaların yıkılacağını vurgulayan Şahin, yol boyunda gözü rahatsız eden çirkin görünümlü kulübe ve geçici binaların tamamının kaldırılacağına işaret ederek, şunları belirtti:

"Balık avcılığı ve kara avcılığı için yapılan kulübeler var. Buralar uygun olmayan şekilde kullanılmaktadır. Buradan bina sahiplerine duyuruyorum. Bu binaları buralardan temizlesinler. Aksi taktirde Büyükşehir Belediyesi tarafından ilgili kararlar alınarak çok kısa bir zamanda bu binaları buralardan söküp atacağız. Bundan böyle de asla bu tarz yapılara meydan vermeyeceğiz. Burası önümüzdeki yıllardan itibaren turistlerin, kuşlara meraklı insanların, kuş gözlemcilerinin ve tabiat severlerin akın akın dolduracağı bir bölge olacaktır. Ben bunu şimdiden hissediyorum. Ondan dolayı eşi benzeri olmayan bu yeri gözetip korumamız lazım."

- "Olay sırasında kayıt altına alınan görüntüler, yüreklerimizi dağladı"

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da yangında sadece doğa ve hayvanseverlerin değil, insan olan hiç kimsenin kabul edemeyeceği ölçekte bir trajedi yaşandığını vurguladı. 

Ulaşımının mümkün olmaması nedeniyle yangına gerekli ekipmanla müdahale edilemediğini aktararak, "Çaresiz kaldığımız olay sırasında kayıt altına alınan görüntüler, yüreklerimizi dağladı. Yangın esnasında en trajik olay, orada yaban hayatıyla ilgili sürüngenlerin, kanatlıların ve sulak alandaki hayvanların yanarken seslerinin duyulmasıydı" ifadesinde bulundu. 

Böylesine insanlık dışı bir olayın sebebinin ise adete kan dondurduğunu aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Orada amatörce faaliyet gösteren balıkçıların, göl kenarına attıkları ağlara kara tarafından sazlık alanda yangın çıkararak avlamayı hedefledikleri hayvanların yangından kaçarak ağa takılmalarını sağlamak için bir avlanma tekniği kullandıklarını öğrendik. Bu işin daha da trajik boyutuydu. Hiçbir avlanma yasası, yaban hayatını böyle hunharca, canını kurtarmak için kaçarken başka bir tuzağa düşürmeyi hiçbir av hukukunun kabul etmemesi lazım. Bu trajediyi yaşamaktan dolayı rahatsızız. Bundan sonra yaban hayatını gerektiği gibi korumak, kontrolsüz, kural tanımaz şekilde avcılık adı altında masum birtakım gerekçeler göstererek bu alanda oluşmuş olan birtakım alışkanlıkların tümünün bittiğini kamuoyuna deklare ettiğini belirtmek istiyoruz."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.