Samsun

Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi

18:33 05 Aralık 2015
Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi

 Samsun Mübadele Derneği tarafından düzenlenen  9. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi, Samsun'da yapıldı.

Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Milletvekili Hüseyin Hafızov, kentteki bir otelde düzenlenen kongrede yaptığı konuşmada, liberal bir parti olarak yalnızca Türkler ve Müslümanları değil, herkesi kucaklamayı çalıştıklarını söyledi.

Bulgaristan'da resmi kaynaklara göre 600 bin Müslüman, 500 bin de Türk bulunduğunu bildiren Hafızov, "Bana göre en az 1 milyon 500 bin Müslüman, 1 milyon da Türk var ancak bunları kendi ülkemde söylediğim zaman bana Türk milliyetçisi diyorlar" ifadesini kullandı.

Bulgaristan'ın Yunanistan, Makedonya gibi homojen yapısı olmadığını dile getiren Hafızov, "Biz Bulgaristan olarak hiç kimseye 'sen Türksün, sen Bulgarsın, sen Müslümansın veya gayrimüslimsin' demiyoruz. 'Gelin bir çatı altında kardeş olalım' diyoruz. Çünkü biz Osman Dede'den böyle gördük" dedi.

HÖH Milletvekili Şaban Ali Durmuş ise Bulgaristan'da da diğer ülkelerde olduğu gibi göç sorunu bulunduğunu söyledi.

Göçün Ortadoğu ile ilgili olduğunu, Avrupalı devletlerin, ülkelerine yapılan göç dalgasını önlemek için sınırlarında duvarlar ördüğünü anlatan Durmuş, "Çünkü oradan Müslüman bir nüfus geliyor. Kendilerini asimile edecek diye sınırlarını kapatıyorlar" diye konuştu.

Bilinen en çarpıcı göçün Mekke'den Medine'ye yapılan hicret olduğuna dikkati çeken Durmuş, Türkiye'nin de aynı şekilde Balkanlar'dan veya diğer yerlerden yapılan göçlerde ensarlık yaptığını kaydetti.

Kongrede konuşan Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Müferra Şinik ise ülkesi hakkında şu bilgileri verdi:

"Dünyanın en yeni ülkesi olan Kosova'nın nüfusu 1 milyon 800 bindir. Resmi olarak 20 bin Türk yaşamakta, 300 bine yakın kişi de Türkçe konuşmaktadır. Ülkedeki resmi diller Arnavutça ve Sırpça'dır. 2008 yılında bağımsızlığımızı ilan ettiğimizde bizi ilk tanıyan ülke de Türkiye idi." 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.