Samsun

"Fazla kilo kemik erimesi neden olabiliyor"

15:27 08 Aralık 2015
"Fazla kilo kemik erimesi neden olabiliyor"

  Vücutta pek çok sistemi olumsuz etkileyen fazla kilolar, kemiklerde de önemli hasarlara neden olabiliyor. 

Özel bir hastanede görev yapan Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. İbrahim Hilmi Elmacıoğlu, yaptığı açıklamada, birkaç sene öncesine kadar obezitenin kemik mineral yoğunluğu üzerinde olumlu etki oluşturduğu kabul edilse de yapılan son araştırmalarla bunun doğru olmadığının görüldüğünü belirtti.

Obezitenin iskelet yapısı üzerindeki olumsuz etkisinin kemik oluşumundan sorumlu kemik iliği hücrelerinin yerine yağ hücrelerinin geçtiğini ifade eden Elmacıoğlu, bu durumda kemiğin gücünü kaybettiğini ve yağ oranın normalinin çok üzerine çıktığını anlattı.

Menopozdan sonra görülebilen postmenopozal kemik erimesinde obezitenin kemik mineral yoğunluğuna etkisinin araştırıldığını bildiren Elmacıoğlu, "Ancak günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarda aşırı kilolu kişilerde yüksek oranda yaşa göre kemik yoğunluğu azalması olduğu görülmektedir. Ayrıca hareketsiz yaşam şekli bulunan kadınlarda kemik mineral yoğunluğu kayıpları için risk taşımaktadır" dedi.

Elmacıoğlu, "Tedavide öncelikle obezitenin kontrolü gerekmektedir. Sonrasında da kemik ölçümü değerleri tedavi sınırının altında ise ilaç tedavisi uygulanır. 40 yaş üzeri sırt kaslarını değerlendirme ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizler, dik duruş egzersizleri ve bel kemiği ile ilgili destek kullanımı yararlı olabilmektedir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.