Samsun

"Göçmen kuşlar ölmesin" diye çevreyi temizlediler

16:27 12 Aralık 2015
"Göçmen kuşlar ölmesin" diye çevreyi temizlediler

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) öğrencileri, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde çevre temizliği gerçekleştirdi.

OMÜ Öğrenci Kulübünden 120 öğrenci, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde doğa temizliği yaptı. Öğrencileri, ikişerli gruplar halinde yaklaşık 10 kilometrelik sahilde atıkları topladı.

OMÜ Ornitoloji (kuş bilimi) Araştırma Merkezi görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, gazetecilere, Kızılırmak Deltası sahil kısmında dalgaların çok sayıda atığı sahile getirdiğini söyledi.

Kuş halkalama çalışmalarına katılan öğrencilerin bu kirliğini fark ettiğini dile getiren Yavuz, "Öğrenci kulübüne üye 120 öğrenci 4 grup halinde deltada çöp temizliği yapıyor. Plastik ve cam şişelerin doğadaki dönüşümü uzun yıllar sürüyor. Dolayısıyla bu atıkları burada bırakırsak canlılara zarar verecekti. Buna izin vermemek adına temizlik yapıyoruz. Yıl içinde zaman zaman bir araya gelip temizlik yapmayı planlıyoruz" dedi.

Plastik kapakları kuşların yiyecek gibi algıladığına dikkati çeken Yavuz, "Kapaklar kuşlar tarafından besin olarak algılanarak yeniliyor. Sahilde ölü bulunan özellikle martı ve büyük deniz kuşlarının mideleri incelendiğinde, plastik şişe kapakları çıktığı görülüyor. Yani kuşlar bunları yediğinde ölüyorlar. Bu nedenle çok sayıda ölmüş martı, dalgıç kuşu ve karabatak görmek mümkün" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.