Samsun

Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi

14:33 18 Aralık 2015
Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi

 Samsun'da, İlkadım Belediyesince düzenlenen 3. Uluslararası İlkadım Sempozyumu'nda "Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi" konusu ele alındı. 

İlkadım Kent Konseyi Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, son zamanlarda Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerilimler de dikkate alındığında Ermeni meselesinin Rusya tarafından tekrar gündeme getirilmek istendiğini söyledi.

Rusya bu konuya her zaman önem verdiğini belirten Kocaoğlu, "Birinci Dünya Savaşı'ndaki Ermeni olaylarının çıkışında zaten Rusya'nın güneye inme politikalarının çok önemli rolü var. Aynı zihniyeti devam ettirdiğini görüyoruz" dedi. 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Türkiye'nin önemli topraklarda bulunduğuna dikkati çekerek, "Şeytani niyetlerin, 'biz de hakim olabilsek' diyenlerin bugün de var olduğu bir coğrafyadayız. Geçmişi hiç önemsemeyerek bugünü, bugünü pas geçerek yarını planlayamayız" ifadelerini kullandı.

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok ise pek çok yeni projeyi topluma kazandırmanın gayreti içinde olduklarını, belediye olarak tüm akademik faaliyetlere katkı vermeye çalıştıklarını söyledi.

- "Putin'in yerinde olsam dosyaları okurum"

Açılış konuşmalarının ardından üç ayrı salonda oturumlar gerçekleştirildi.

 Prof. Dr. Enver Konukçu, gazetecilere, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya'nın 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını parlamentoda ele almasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Konukçu, "Rusya'da parlamento bir karar almak niyetindedir ancak bunu yaparken bazı bilimsel görüşleri göz ardı ederek karar alacaklarını tahmin ediyoruz. Zaten Ermeni meselesini 'katliam' diye söylüyorlar. Bunun sorumlusu Türkiye değildir, öyle bir şey yoktur. Doğrudan doğruya büyük devletler, başta Rusya'dır" dedi.

Ermeni meselesinin her zaman paravan olarak kullanıldığını dile getiren Konukçu, şunları kaydetti:

"Ben isterdim ki Ermeniler de bu toplantılarda hazır bulunsunlar. Gerçekleri karşılıklı olarak gündeme getirelim ama Ermenistan bilindiği gibi bilimsel platformdan her zaman kaçmaktadır. Hep bir gürültü yaparak, Hristiyanlığı da arkasına alarak Samsun'da ve diğer yerlerde harekete geçmişlerdir. Ermenilerin ihanetine uğramış, Rusların da büyük baskısı ve katliamlarıyla yüz binlerce insan zor şartlar altında Karadeniz yolculuğuyla Anadolu'ya geçmiştir. Ermeniler bu zorlukları hep kulak ardı ediyor. Sadece kendilerinin büyük işlerle büyük baskılarla karşılaştıklarını söylemek istiyorlar."

"Ben Rusya Devlet Başkanı Putin'in yerinde olsam dosyaları getirtirim. Bunları okurum, ondan sonra bir karar veririm" diyen Konukçu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Rus yazarları ve o işin içinde bulunan birtakım Rus subaylarının hatıraları var. Moskova'daki arşiv belgeleri bizim lehimizedir. Ben buna iyice inanıyorum. Çünkü yaptığımız araştırmalar bunu gösteriyor. Bir bilim adamı olarak parlamentoların aldığı kararlara gülüyorum her zaman. Onların parlamentolarında çok değerli, bu işleri bilen arkadaşlarımız var. Amerikalı ve İngiliz meslektaşlarımız var. Bunların ben parlamentoya çağrıldığını, bilgi alındığını görmedim. Türkiye'de devletimiz bunu zaman zaman yapıyor."

 Uluslararası İlkadım Sempozyumu'nun 3 gün sürecek oturumlarında, 81 bilim adamı 79 tebliğ sunacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.