Samsun

Türkiye'nin "ikinci yerli kanola tohumu" üretildi

12:22 19 Aralık 2015
Türkiye'nin "ikinci yerli kanola tohumu" üretildi

İLYAS GÜN - Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bağlı Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Müdürlüğünce yürütülen çalışma sonucunda Türkiye'nin ikinci yerli kanola (kolza) tohumu üretildi.

Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 300 bin dekar alanda 100 bin tonun üzerinde kolza üretildiğini söyledi.

Kolzanın Türkiye'de çok fazla ekilmediğini ancak dünyada yağlı tohumlar arasında en fazla ekilen ikinci ürün olduğunu bildiren Acar, "Yağlı tohum olarak kolza önemli bir bitki. İçinde yaklaşık yüzde 40 yağ içeriyor. Yağı çok kaliteli, özellikle kızartmalık yağda kullanımı daha fazla" dedi.

Diğer yağlar 180 derecede özelliğini kaybederken, kolzanın ancak 230 derecede bu duruma geldiğini vurgulayan Acar, bu nedenle kızartmalarda rahatlıkla birden fazla kez kullanılabileceğini belirtti.

- Türkiye'de yerli tohum olarak "Süzer" bulunuyor

Acar, Türkiye'de yapılan üretimin çoğunluğunun yabancı menşeli tohumlarla gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Türkiye'de sadece 'Süzer' adıyla tescil edilen yerli kolza tohumu var. Biz de bu sorun nedeniyle yerli kolza tohumu üretme çalışmalarına başladık. Çalışmaların istenilen seviye gelmesi için belli bir zaman geçirmeniz gerekiyor. Bir tohumda sıfırdan başladığınızda tüm aşamaları geçirmek uzun yıllar alıyor" diye konuştu.

Amerikan Gen Bankası'ndan aldıkları tohumlar üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Acar, şunları kaydetti:

"Yıllar süren çalışmaların ardından 2013 yılında başvurduğumuz TÜBİTAK, projemizi desteklemeyi kabul etti. Proje için 15 materyalle çalıştık. Bunlardan 10'u bizim tescile aday tohumlarımız, 5'i ise yoğun olarak yetiştirilen türlerdi. 14 yıl çalışma sonucunda bir tohumun Amasya, Tokat ve Samsun'da yapılan deneme üretiminin başarılı olduğunu tespit ettik. Böylece projeyi sonuçlandırarak tescile aday türümüzü belirledik. Türkiye'de şu anda tek çeşit yerli kolza tohumu var. Bu da ikinci kolza yerli tohum olacak. Yabancı bağımlılığını ortadan kaldırmak adına önemli bir adım atmış olduk. Gelecek yıl tescil çalışmasını yapacağız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.