Samsun

AB Bakanı Bozkır:

12:36 24 Aralık 2015
AB Bakanı Bozkır:

 Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "2020 yılına kadar da çok daha büyük 180 milyon avro sivil toplum için harcama imkanımız olacak, kaynağımız var" dedi.

Bozkır, Samsun Valisi İbrahim Şahin'i makamında ziyaret etti. Samsun'a gelmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Bozkır, sivil toplumun demokrasinin teminatı olduğunu, Türkiye'nin uzun bu konudaki eksiklikle yaşamak zorunda kaldığını belirtti.

Türkiye'de, 80'li yıllarda 50 kadar sivil toplum kuruluşu bulunduğunu anlatan Bozkır, "Türkiyemizde bugün 105 bin sivil toplum kuruluşu var ve gerçekten tenkitleriyle, katkılarıyla, görüşleriyle son derece önemli faaliyetleriyle ülkemize, demokrasimize bütün yaşamamızın her parçasına çok önemli katkılar yapacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Samsun'un Avrupa Birliği projelerinden önemli katkılar aldığına değinen Bozkır, "Ama Avrupa Birliği projelerinden katkı almak için projelerin formatının öğrenilmesi lazım. Nerelerde kaynak var, bunların bilinmesi lazım ve proje eğitimi dediğimiz, gençlerimiz, sivil toplumumuz, valiliğimiz, yerel yönetimimizle bunu tamamlamamız lazım" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde 4,5 milyar avroluk imkanın büyük bölümünü Samsun’un bu proje sayesinde katkı olarak almasını ümit ettiğinin altını çizen Bozkır, şunları kaydetti:

"Öte yandan Ulusal Ajansımızın yürüttüğü ERASMUS projeleri çok önemli. Bugüne kadar 600 milyon avro harcama ile 400 bin insanımız bundan yararlandı. 300 bin insanımız yurt dışına gitme imkanı buldu. Sadece genç öğrenci değil, bir oto tamirhanesinde çalışan çırak kardeşimizin de bundan yararlanma imkanı oldu. Önümüzdeki dönemde de 800 milyon avroluk bir yeni katkı ile 2020 yılına kadar 500 bin kişi yararlanacak. Buradan da inşallah 100 bin proje bugüne kadar sunuldu, 26 bini değerlendirildi. İnşallah Samsun'da da bu şekilde genci, yaşlısı meslek eğitimi bakımdan bundan yararlanma imkanı olacak. Ayrıca sivil toplum için bu yıl 11 milyon avro katkımız olacak. 2020 yılına kadar da çok daha büyük, 180 milyon avro sivil toplum için harcama imkanımız olacak, kaynağımız var."

Ziyarette, Vali Şahin, AB Bakanı Bozkır'a lale motiflerinin işlendiği bir tablo hediye etti. 

- "Türkiye çapında bir ile verilmiş en büyük proje"

Ardından Samsun Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Bakan Bozkır, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'dan kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Avrupa Birliği Bakanı olarak Samsun'a çok önem verdiklerini vurgulayan Bozkır, şunları söyledi:

"Avrupa Birliği projelerinin bu güzide ilimize aktarılması, milletimizin yararına kullanılması için büyük bir arzu ve çaba içindeyiz. 2002 ile 2015 yılları arasında Avrupa Birliği'ne 1213 proje gerçekleştirdik ve 160 milyon avroluk bir kaynak buraya aktarıldı. Ulusal Ajansımız da yaklaşık 7 milyar avroluk bir imkanı Samsunlu kardeşlerimize tahsis etti. Burada çok önemli bir proje var ki o da Samsun- Kalın Demiryolu Projesi'nin Modernizasyonu. 285 milyon avroluk proje, Türkiye çapında bir ile verilmiş en büyük projedir. Eylül ayında çalışmalar başladı. İnşallah 2017'de hizmete girecek."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.