Samsun

"Sahte ilaçlardan fare zehri çıkabiliyor"

13:30 03 Mart 2016
"Sahte ilaçlardan fare zehri çıkabiliyor"

Samsun Eczacı Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, internette satılan ilaçlar konusunda halkı uyararak görüntüsü, rengi ve ağırlığı birebir kopyalanan ilaçlardan kimi zaman böcek ilacı, fare zehri, arsenik ve antifriz çıkabildiğini bildirdi.

Karaca, yaptığı yazılı açıklamada, internet üzerinden sahte ilaç pazarının Türkiye'de giderek büyüdüğünü kaydetti. İnternetten temin edilen her 10 ilaçtan 8'inin sahte olduğuna dikkati çeken Karacan, şunları aktardı:

"Cinsel gücü artıran, zayıflamayı sağlayan ve kanser ilaçlarının sahteleri, gerçeklerinden ancak laboratuvarlarda anlaşılabiliyor. Görüntüsü, rengi ve ağırlığı birebir kopyalanan ilaçların içinden kimi zaman böcek ilacı, fare zehri, arsenik, antifriz çıkabiliyor. İlaç, hekim kontrolünde eczacı danışmanlığında alınması gereken bir üründür. İnternetten ilaç pazarlanması bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakmakta ve doğrudan insan sağlığını, hatta hayatını tehdit etmektedir."

İnternetten sadece sahte ilaç değil, bağımlılık yapan birçok maddenin de denetim dışında kolaylıkla sipariş edilebildiğini bildiren Karacan, şu uyarılarda bulundu:

"İnternetten ilaç, gıda takviyesi, dermokozmetik gibi ürünlerin satışının engellenmesi hem insan sağlığı hem de madde bağımlılığı ile mücadele açısından da son derece önemlidir. Sahte İlaçlar, steril olmayan ve insan sağlığı riske atılacak ortamlarda üretilmektedir. Özellikle geçmişte ülkemizde internetten alınan sahte ilaçların kullanıma bağlı ölüm vakalarının görülmesinden dolayı bu vakaların ve internetten ilaç satışının artmasından endişe edilmektedir."

Karacan, bu tür durumlarda vatandaşların Türk Eczacıları Birliğinin web sitesi üzerinden ihbar hattına ulaşabileceğini anımsattı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.