Samsun

Hamilelikte diş bakımı

12:17 12 Nisan 2016
Hamilelikte diş bakımı

Medicana International Samsun Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Bölümünden diş teknisyeni Tuğçe Arı, hamilelikte ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Arı, yaptığı yazılı açıklamada, klinikte en sık karşılaştıkları durumlardan birinin hamilelerde karşılaşılan diş ve diş eti problemleri olduğunu, hormon değişiklikleri ve beslenme alışkanlıklarının farklılaşmasının, ağız ortamını çürüğe ve diş eti hastalığına daha yatkın hale getirdiğini anlattı.

En önemli hormon değişikliklerinin östrojen ve progesteronda oluştuğunu belirten Arı, "Bunların artışıyla dişler plak biriktirmeye daha yatkın hale gelir. Eğer plak uzaklaştırılmazsa 'hamilelik gingivitisi' denilen durum ortaya çıkacaktır. Bu durum diş etinin kırmızı renkte, hassas, kanamalı ve ağrılı olmasına sebep olur." ifadesini kullandı.

Ağız sağlığını korumadaki en önemli etkenin dişleri fırçalamak olduğunu bildiren Arı, şöyle devam etti:

"Mekanik temizliği iyi şekilde yapıp, ağız gargaraları ve flouridli diş macunlarıyla temizliği en üst seviyede tutmalısınız. Ayrıca B12 ve C vitaminleri açısından zengin beslenerek de diş eti sağlığına destek vermiş olursunuz. Dişlerin hastalığa yatkınlığını genetik ve yapısal faktörler büyük miktarda etkiler, bu yüzden var olan ve olacak problemleri engellemek için sık sık diş hekiminize başvurmalısınız. Halk arasında bilinenin aksine diş hekimi ziyaretlerinin, diş hekiminin kullandığı ilaçların veya anestezik maddelerin ne anneye ne de bebeğe herhangi bir zararı bildirilmiştir. Hekim hastanın ağrı duymamasına yönelik önlemleri de alarak hem annenin hem bebeğin stres yaşamasını engelleyecektir. Bayanlar gebe kalmayı düşünmeden önce mutlaka diş hekimine gidip ağız sağlığını en üst düzeye çıkarmalıdır, daha sonra 3 aylık kontrollerini yaptırmalıdırlar. Hamilelikte diş çürükleri ve diş eti hastalıkları daha da hızlı ilerler, var olan problemler gün yüzüne çıkar. Diş hekimine gidilmezse bu sürecin sonunda diş kaybı olabilir ama bu aşamaya gelmeden yapılan tedaviler dişlerin uzun süre kullanılmasını sağlayacaktır. Hekimin uygun gördüğü dönemde ve uygun anesteziklerle yapılan çekimin anneye ve bebeğe hiç bir zararı olmayacaktır. Aksine ağrıyan diş stres oluşturacak ve konforlu bir gebelik geçirmeyi engelleyecektir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.