Samsun

Uyku bozuklukları önemli sağlık sorunlarına yol açabilir

20:02 26 Nisan 2016
Uyku bozuklukları önemli sağlık sorunlarına yol açabilir

Medicana International Samsun Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezinden Uzm. Dr. Salih Bilgin, uyku hastalıklarının, ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini ve uyku bozuklukları için profesyonel yardımın şart olduğunu söyledi.

Uyku Bozuklukları Uzmanı Dr. Bilgin, yaptığı yazılı açıklamada, uyku süresinin kişiden kişiye değiştiğini ve bu sürenin 4 ile 11 saat arasında değişebildiğini kaydetti.

Doğuştan itibaren belirlenmiş olan bu süreyi, belli limitler dışında değiştirmek mümkün olmadığını ifade eden Bilgin, şöyle konuştu:

"Süreyi kısaltmak zorunda kaldığımızda 'uyku yoksunluğu' sonucu görülen istenmeyen belirtilerle karşılaşmaktayız. İş hayatı, verimlilik ve trafik kazaları ile uyku ve uyku bozukluklarının ilişkilerinin ortaya konması uyku bozukluklarının ayrı bir disiplin olmasında önemli kaldırım taşlarını oluşturmuştur. 'Haftada 2 veya 3 gece uykuya dalmakta güçlük çekiyorum. Akşam saatlerinde veya yatağa girdiğimde bacaklarımda isimlendiremediğim bir huzursuzluk hissediyorum. Yatakta sürekli bacaklarımı hareket ettirmek zorunda kalıyorum. Yeterli süre uyumama rağmen gün içinde yorgun ve uykulu oluyorum. Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanıyorum. Horlamamın yan odalardan duyulacak kadar şiddetli olduğu söyleniyor. Uykuda nefesimin durduğu söyleniyor. Sabah yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorum. Toplantılarda, okurken veya TV seyrederken uyuyakalabiliyorum. Uykululuk nedeniyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamıyorum.' Bu soruların üç veya daha fazlasına 'evet' cevabı veriyorsanız, bir uyku hastalığınız olabilir."

Bilgin, uyku hastalıklarının, kişinin günlük aktivitesini ve sosyal yaşantısını bozmasının yanı sıra, çok daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini ve uyku bozuklukları için profesyonel yardımın şart olduğunu söyledi.

"Genel anlamda 'uykunun kendisine ait bozukluklar', 'uykuda ortaya çıkıp uyanıklık fonksiyonlarının bozulmasına sebep olan hastalıklar' ve 'uyanıklıkta ortaya çıkıp uykuyu etkileyen hastalıklar' bu bilim dalı içinde incelenir." diyen Dr. Bilgin, uyku tıbbının, geniş bir hastalık yelpazesine sahip olması nedeniyle nöroloji, göğüs hastalıkları, psikiyatri, KBB, iç hastalıkları ve pediatri başta olmak üzere diğer bilim dalları ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımı gerektirdiğini söyledi.

Bilgin, şunları kaydetti:

"Yukarıda belirtilen ciddi sonuçları nedeniyle, sürekli ve şiddetli horlaması olanlar, eğer eşleri solunum durması fark ediyorsa veya kendileri uykudan yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorlarsa, gündüz kendilerini uykulu hissediyorlarsa mutlaka hekime başvurmalı ve en az bir gece uyku laboratuvarında incelenmelidir. Uyku bozukluğundan şüphelenilen hastanın önce bir uyku bozuklukları uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Bazen sadece muayene ile tanı konabilirken, bazen de hastaya uyku tetkikleri yapılarak altta yatan sebepler ortaya konabilir. Uyku tetkikleri hastanın evinde, yatağında veya uyku bozuklukları merkezinde yapılabilir. Tüm gece laboratuarda ve teknisyen kontrolünde yapılan polisomnografi, uyku tetkiki için altın standarttır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.