Samsun

Çerkes sürgününün 152. yılı

19:48 21 Mayıs 2016
Çerkes sürgününün 152. yılı

Samsun Çerkesleri Platformu üyeleri, Çerkes sürgününün 152. yılı dolayısıyla Karadeniz'e karanfil bıraktı.

İstiklal Caddesi'nde toplanan platform üyeleri, "Unutmadık", "Zalimler için yaşasın cehennem", "Çerkesler adalet, barış ve demokrasi istiyor", "Gerçeklerin üzerini kapatamazsınız" ve "Büyük Kafkas soykırımı ve sürgünlerini unutmadık" yazılı pankartlarla yürüyüşe başladı.

Cumhuriyet Meydanı üzerinden devam eden yürüyüş, Kurtuluş Yolu'nda son buldu.

Samsun Çerkes Derneği Sedat Uygun, grup adına yaptığı açıklamada, 152 yıl önce yaşanan ve etkileri devam eden Kafkas halkları soykırımını ve sürgününü hatırlamak ve talepleri dile getirmek için bir araya geldiklerini söyledi.

21 Mayıs'ın Çarlık Rusya'sının politikaları ve stratejik hedefleri doğrultusunda Kafkasya'yı işgal etmesiyle başlayan ve 101 yıl devam eden Rus Kafkas Savaşları'nın bittiği tarih olduğunu belirten Uygun, "21 Mayıs halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya'nın Kafkas halklarının mahrum bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük soykırım ve sürgünün yıl dönümüdür" dedi.

Uygun, 152 yıl geçmesine rağmen Kafkas halklarının çektiği acılara her gün bir yenisinin eklendiğini ifade ederek, 152 yıl boyunca Rus devletleri tarafından sürdürülen sistemli politikalar sonucu azınlık durumuna düşen Çerkeslerin, kendi topraklarında dahi eşsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Kafkas halklarının kendi anavatanlarına dönmelerini engelleyen hukuki ve fiili her türlü engelin kaldırılması gerektiğini savunan Uygun, şunları söyledi:

"Biz her şeye rağmen hem anavatanımızda hem de diaspora da kimliğimizle ve kültürümüzle var olma kararlılığındayız. Başta Rusya Federasyonu olmak üzere tüm dünyaya sesleniyoruz. Büyük Kafkas soykırımı ve sürgünü tanınmalı, tarihsel haksızlıklar giderilmeli, adalet sağlanmalıdır. Birlikteliğimizden aldığımız gücümüz ve kararlılığımızla haklı taleplerimizin takipçisi olacağımızı, soykırımı ve sürgününü asla unutmayacağımız ve unutturmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz."

Konuşmanın ardından Karadeniz sahiline geçen platform üyeleri, denize karanfil bıraktı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.