Samsun

Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bozoğlu:

17:08 04 Haziran 2016
Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bozoğlu:

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu, "İklim değişikliği kaynaklı afetler, terörden de yangın ve barınma nedenli ihtiyaçlardan da daha fazla maliyete neden olmaktadır." dedi.

Bozoğlu, Çevre Mühendisleri Odası Samsun Şubesi'nce Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen söyleşiye katıldı. Türkiye'de 2015 yılında Meteorolojik Karakterli Doğal Afetlerin Kısa Değerlendirmesi Raporu'nda 731 afetin bildirildiğini anlatan Bozoğlu, 2000 ila 2010 yılları arasında Türkiye'de terörden zarar görenlere 2 milyon 227 bin 600 lira yardım yapıldığını kaydetti.

Aynı dönemde yangın, barınma ve diğer amaçlı yardımların 27 milyon 117 bin 7 lira olduğunu bildiren Bozoğlu, "Hava olaylarından kaynaklı afetler nedeniyle yapılan yardım ise 288 milyon 295 bin 264 liradır. Özetle, iklim değişikliği kaynaklı afetler, terörden de yangın ve barınma nedenli ihtiyaçlardan da daha fazla maliyete neden olmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek yüzyılın başında, yani 2100 yılında denizin, 1985 ila 2005 yılları arasındaki seviyesinden 0,26 ila 0,82 metre yükseleceğinin öngörüldüğünü belirten Bozoğlu, şöyle konuştu:

"Bunun Karadeniz'deki yansıması 0,82 metrelik bir yükselmedir. Erozyonla birlikte 7 ila 32 metre geri çekilme olabileceği öngörülmüştür. Fırat Nehri'nde, havzadaki yağış eksikliği sebebiyle 21. yüzyılın sonunda önemli ölçüde azalma hesaplanmış, bu azalmanın yüzde 30 ila yüzde 70 arasında olduğu ortaya konulmuştur. Yapılan çalışmalarda 21. yüzyılın ilk yarısında Türkiye'nin batı sahilleri için yağışlardaki azalmanın yüzde 5 ila 25 arasında olduğu, tüm model sonuçlarda tutarlılığını korumuştur."

Bozoğlu, iklim değişikliği nedeniyle Türkiye'nin orta kesimlerinde yoğun kuraklık ve yer altı suyunun tükeneceğinin belirtildiğini dile getirerek, deniz kıyısındaki alanlarda ise toprak kayıplarının olacağının tahmin edildiğini söyledi.

Yaşanan yağış rejimi değişikliği, yoğunluğu ve sıklığının artması nedeniyle sel felaketleri olacağının "su götürmez bir gerçek" olduğunu öne süren Bozoğlu, "Yaşanacak olası afetlerden kaynaklı kayıp ve zararlarımızın kentte ve kırda uygulayacağımız politikalar ile paralel olduğunu söylemek gerekir. Risk analizinin, erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. İklim değişikliği etkileri dahi hesaba katılmadan ülkemizin su fakirliğine doğru ilerlediği gözardı edilmemelidir." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.