Samsun

Elektrikte kayıp kaçak bedeli için imza kampanyası

15:42 11 Haziran 2016
Elektrikte kayıp kaçak bedeli için imza kampanyası

Enerji Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası Samsun Şubesince elektrikte kayıp kaçak bedelinin faturalara yansıtılmaması için imza kampanyası başlatıldı.

Enerji Sanayi ve Maden Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Müşfik Veysel Erdoğan, İlyasköy Pazar girişinde yaptığı basın açıklamasında, elektrikte kayıp kaçak bedelinin faturalara yansıtıldığını hatırlattı.

Söz konusu uygulamaya karşı başlatılan hukuki sürece değinen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 'elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır' doğrultusunda karar verdi. Aynı kurul, ayrıca EPDK'ya elektrik bedeli fiyatlandırma unsuru belirleme konusunda sınırsız yetki ve görev verilmediği, elektrik kaybını önleme, hırsızlıkları engelleme, hırsızı takip edip bedelini ondan tahsil etme görevinin enerjinin sahibi bulunan EPDK'ya ait olduğu, tahakkuk ettirilen kayıp kaçak bedelinin tüketiciye iade edilmesi gerektiği kararını da verdi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun bu kararlarına rağmen hükümet tarafından Meclis gündemine getirilen ve 4 Haziran 2016'da kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, başkalarının kullandığı kaçak elektriğin bedelini namuslu vatandaşlar ödemeye devam edecekler."

Elektrik Piyasası Kanunu'nda yapılan son değişiklikleri anlatan Erdoğan, "Yargının vermiş olduğu elektrik kayıp kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceği kararı kaldırmıştır. Yargının kayıp kaçak bedeli olarak tahsil edilen paranın tüketiciye geri ödemesi yönünde vermiş olduğu karar kaldırılmıştır. Vatandaşın bu konuda yargıya başvurma hakkına kısıtlama getirilmiştir. Elektrik dağıtım şirketlerine ait olması gereken kayıp kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedeli faturalara yansıtarak namuslu vatandaşlardan tahsil edilecektir." dedi.

Erdoğan, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası olarak bu karara karşı imza kampanyası başlattıklarını aktararak, "Halkımızı bu haksız uygulamaya karşı birlikte mücadeleye ve direnmeye çağırıyoruz. Ekonomik olarak zaten zor durumda olan halkın cebinden haksız yere alınan bu paraların, elektrik dağıtım şirketlerine aktarılmasını asla kabul etmeyeceğiz. Bu haksızlık düzelene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın." diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından imza kampanyası başlatıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.