Samsun

Veteriner hekimden "koyun kırkımı" uyarısı

10:14 24 Haziran 2016
Veteriner hekimden "koyun kırkımı" uyarısı

Kavak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli veteriner hekim Fatih Cır, koyun kırkımı konusunda uyarılarda bulundu.

Cır, yaptığı açıklamada, koyun kırkımının yün yağının erimeye ve yapağının kabarmaya başladığı dönemde, genellikle haziran, kısmen de temmuz ayı başlarında yapıldığını söyledi.

Kırkımın hayvana eziyet vermeden dikkatlice yapılması gerektiğini vurgulayan Cır, "Koyun kırkımı sırasında dikkatsizlik sonucu hayvanın derisinin kesilerek yaralanmasına dahi şahit oluyoruz. Kırkımı yapılacak hayvanlar bir gün öncesinden aç bırakılmalı. İlk önce koçlardan başlayarak sırasıyla toklular, kuzular ve son olarak doğum yapmış koyunlar kırkılır." dedi.

Kırkımın zamanında yapılmaması durumunda yapağının önce kabaracağını, sonra dökülmeye başlayacağını anlatan Cır, bir süre sonra da hayvanın vücudunun çırılçıplak kalacağını ifade etti.

Kırkım yapılacak yerin aydınlık, temiz ve geniş uygun olması gerektiğini bildiren Cır, "Koç, koyun, toklu ve kuzu yapağıları ayrı çuvallarda rutubetsiz, aydınlık ve havadar depolarda muhafaza edilmelidir. Yapağı konulacak depolarda zararlılara karşı mücadele yapılması da gerekir." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.