Samsun

Samsun'daki balık ölümleri

17:47 29 Ağustos 2016
Samsun'daki balık ölümleri

Samsun Valiliğince Mert Irmağı'nda görülen balık ölümlerinin nedeninin tespit edilebilmesi amacıyla çalışma yürütüldüğü bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Canik ilçesindeki Mert Irmağı'nda yaşanan balık ölümleriyle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 27 Ağustos'ta gelen telefon ihbarına istinaden müdürlükçe bölgede inceleme yapıldığı belirtildi.

Dere boyunca balık ölümlerinin bulunduğunun görüldüğü ifade edilen açıklamada, söz konusu bölgede yer alan bir marketler zincirine ait deponun yanından dereye bağlantılı menfez olduğu ve buradan balıkların ölümüne neden olduğu düşünülen atık suların aktığının tespit edildiği aktarıldı.

İlkadım İlçe Jandarma Komutanlığıyla yapılan gözlemde Çorak köyü içerisinden geçen derede de aynı atık suyun tespit edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Muhtemel atık suyun kaynağının Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'nda yer alan sızıntı suyu olabileceği kanaatiyle bu tesise gidilmiştir. Söz konusu atık depolama sahasının işletme yetkisinin bir firmaya devredildiği beyan edilmiştir. Katı atık depolama sahasındaki denetimde atık suyun doğrudan deşarjıyla ilgili tespit yapılamamıştır. Denetim anında tesis işletme yetkilisi firma tarafından sızıntı suyunun biriktirildiği havuzdan atık su arıtma tesisine vidanjörle taşıma işlemi yapıldığı, bu işlem sırasında sızıntı suyunun yanlışlıkla dışarıya taştığı beyan ve itirafıyla olay tespit edilebilmiştir. Olayla ilgili İlçe Jandarma Komutanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve tesisi işleten firma yetkilisiyle tutanak tutulmuş, ortak imza altına alınmıştır. Ayrıca İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da aynı gün dereden ve ölen balıklardan numune alınmıştır."

Çevre Kanunu'nda "Bu kanun ve kanun uyarınca çıkarılan yönetmeliklere aykırı olarak ülkenin egemenlik alanındaki denizlere ve yargılama yetkisine tabi olan deniz yetki alanlarına, içme ve kullanma suyu sağlama amacına yönelik olmayan sulara atık boşaltanlara 24 bin lira idari para cezası verilir." hükmü bulunduğu belirtilen açıklamada, ilgili kanun gereği verilecek idari para cezalarına ilişkin tebliğe istinaden bu yılki miktarın 49 bin 95 lira olduğu, bu kapsamda Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi'ni işletmeye yetkili firmaya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce idari yaptırım uygulanacağı ifade edildi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.