Samsun

ODD Genel Koordinatörü Erce:

17:38 02 Eylül 2016
ODD Genel Koordinatörü Erce:

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, "Araç parkımız 2015 itibarıyla 15 milyon adedi aşmış durumda. Ne yazık ki yüzde 23'ü, yaklaşık 3,5 milyon adedi 20 yaşın üstündeki araçlardan oluşuyor." dedi.

Erce, Samsun Otoshow Fuarı'nın açılışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Derneğin önemli misyonları arasında yer alan fuar organizasyonlarının sektörün gelişmesinin yanı sıra markaların tüketiciyle buluşmasına ve sektörün tanıtımına önemli katkı sunduğuna işaret eden Erce, "2015 yılında Türkiye Otomotiv Sektörü toplam pazarı bir önceki yıla göre yüzde 25 büyüyerek 1 milyon 11 bin 194 adet, üretim yüzde 16 artarak 1 milyon 358 bin 796 adet, ihracat da yüzde 12 artarak 992 bin 335 adet olarak gerçekleşti. İhracat değeri ise yüzde 5 azalarak 21 milyar 619 milyon dolar seviyesine geriledi." değerlendirmesinde bulundu.

Otomotiv sektörünün "lokomotif sektör" olarak hak edilmiş bir unvanı taşıdığını vurgulayan Erce, gerek ana gerek yan sanayi ile yarattığı ihracat değerleri, ulaşılan iç pazar adetleri, sağladığı istihdam ve katma değer ile Türkiye'de çok değerli bir konumda bulunduğunu söyledi.

İç pazarın, otomotiv sektöründe küresel oyuncu durumundaki ülkelerin seviyesine taşıyacak teşvik ve uygulamalara ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Erce, "Üretimde küresel oyuncu durumundaki Amerika, Japonya, Almanya, Fransa, Kore gibi ülkelerin çok büyük iç pazar adetlerine sahip olduklarını görüyoruz. Ülkemizde büyük ve sürdürülebilir bir iç pazardan gücünü alan otomotiv sektörünün, global rekabetteki yerini daha da sağlamlaştırmak mümkün." diye konuştu.

Türkiye'de araç parkının 1990'lı yılların başında 1,5 milyon civarında olduğunu bildiren Erce, şöyle devam etti:

"Araç parkımız 2015 itibarıyla 15 milyon adedi aşmış durumda. Ne yazık ki yüzde 23'ü, yaklaşık 3,5 milyon adedi 20 yaşın üstündeki araçlardan oluşuyor. Yaşlı araç parkı ve beraberinde çevreye olumsuz yansımaları ne yazık ki ülkemizde herkes için önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Bu araçların yol açtığı olumsuzlukların başında trafikte can ve mal güvenliğini tehdit etmelerinin yanı sıra karbondioksit ve zararlı egzoz emisyon değerlerinin yeni teknolojilere kıyasla daha fazla olmasıdır. Yaşlı araçlar yüksek yakıt sarfiyatı yanında yüksek tamir bakım giderleri nedeniyle de ülke ekonomisine olumsuz yük getirmektedir. Ülkemizde yaşlı araç parkımızı gençleştirmeye ve yenileştirmeye hizmet edecek politikaları vakit kaybetmeden hayata geçirmek gerekiyor."

- "Yaşlı araç parkını gençleştirmeye yönelik politikalar hayata geçirilmeli"

Erce, dünyada, özellikle Avrupa'da neler olup bittiğinin iyi yorumlanması gerektiğinin altını çizerek, şöyle dedi:

"İnovasyonu, dijitalleşmeyi, sanayi 4,0'ı destekleyecek adımlar atmamız, demokrasiyi güçlendirecek ve ekonomiye olumlu yansımalar sağlayacak reformlar yapmamız gerekiyor. Güçlü, istikrarlı ve sürdürülebilir iç piyasası olan bir otomotiv sektörü, ülkemize gelebilecek yeni yatırımlar için de kapıları açacaktır. Bu anlamda kamunun da katkısı önemli. Hükümetimiz tarafından insan ve yük taşımacılığı yapan araçların yenilenmesi ve gençleştirilmesine yönelik hazırlanan çalışmayı önemsiyor ve çok olumlu buluyoruz. Yine hazırlanan mevzuatla proje bazlı esnek teşvik modelinin yatırımları hızlandıracağını, özel ve esnek teşvik mekanizmasının hayata geçirilmesinin büyük yatırımları ülkemize çekeceğini umuyoruz."

Dünyanın düşük büyüme oranları ile karşı karşıya olduğunu belirten Erce, "Türkiye'nin büyüme sürecinin devamlılığını sağlamak üzere iç pazar dinamiklerini destekleyecek yaşlı araç parkımızı gençleştirmeye yönelik uygulamalar gibi politikaların hayata geçirilmesinin orta vadeli plana, ülkenin büyüme dinamiklerine, çevre koruma önlemlerine de önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İnanıyoruz ki büyüyen Türkiye ile otomotiv sektörü de küresel arenadaki yerini daha da sağlamlaştırma ve ileri gitme imkanına kavuşacaktır." diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.