Samsun

Duruş bozuklukları ciddi sorunlara yol açıyor

17:46 16 Şubat 2017
Duruş bozuklukları ciddi sorunlara yol açıyor

Medicana Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selçuk Dündar duruş bozukluklarının nedenleri ve tedavisi konusunda bilgi verdi.

Dündar, yaptığı yazılı açıklamada, duruşun, kişinin fiziksel ve ruhsal durumunu yaşamı boyunca etkileyen önemli etkenlerden biri olduğunu belirtti.

Omurgada önden ve arkadan bakıldığında olan eğriliğe ise skolyoz denildiğine işaret eden Dürdar, ileri skolyozlarda, göğüs kafesinin daralması nedeniyle kalp ve akciğer sorunlarının ortaya çıkabileceğini, kötü duruşun hayatın ileri dönemlerinde karşılaşılabilecek birçok romatizmal hastalığın, organ bozukluklarının ve ruhsal bozuklukların sebebi olabileceğini vurguladı.

Uzun süre masa başında çalışma, bilgisayar ve daktilo gibi klavyeli cihazların uzun süre kullanımı, çok fazla miktarda el işi yapanlar, çocukların okulda kendi boylarına uygun olmayan okul sıralarında oturması, çok küçük yaşlardan itibaren ağır sırt çantası taşımak, hatalı oturma, ayakta durma ve uyuma, uygunsuz yatak seçimi, aşırı kilolu olmak, duruş bozuklukları sonucu omuz ağrıları, boyun ağrıları, kürek kemikleri arasında ağrı, kol ve el bileği ağrılarının en çok görülen şikayetler arasında yer aldığını kaydetti.

Tüm dünyada standart kabul edilen duruş şeklinin ellerin yanlarda sallandığı önde veya arkada birleştirildiği ayakta durma şekli olduğunu belirten Dündar, şunları kaydetti:

"İdeal ayakta durma pozisyonunda baş dik, ileri ve geri eğiklik yapmaksızın yanlardan bakıldığında kulaklar tam omuzlar hizasında olmalıdır. Göğüs dik durmalı, bel ve boyundaki çukurluklar normalden fazla veya az olmamalıdır. Karın düz olmalı, omuzlar dik olmalıdır. İdeal oturma pozisyonun da ise yük her iki kalça üzerine eşit olarak dağılmalı, bel ve sırt dik olmalıdır. Oturulan yer yeterli yükseklikte olmalı, her iki ayak yere eşit olarak temas etmelidir. Duruş bozuklukları fizik muayene ve çeşitli duruş analiz yöntemleriyle tespit edilir. Duruş bozuklukları belirli periyotlarda takip edilmeli hastalara uygun oturma, yatma ve ayakta durma teknikleri öğretilmeli, uygun korseler planlanmalı, fizik tedavi ve düzenli egzersiz programı düzenlenmelidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.