Samsun

Yeni sınav sistemine yönelik tartışmalar

14:05 25 Ekim 2017
Yeni sınav sistemine yönelik tartışmalar

Eğitim Bir-Sen Çarşamba İlçe Başkanı Osman Şafak, üniversiteye ve liselere giriş sınavlarında, paydaşlarla tartışıp istişare etmeden kurulan sınav sistemlerinin birçok sıkıntıyı da beraberinde getireceğini söyledi.Yeni sınav sistemine yönelik eleştiriler getiren Eğitim Bir-Sen Çarşamba İlçe Başkanı Şafak, eğitime yönelik politikaların bir ülkenin geleceğini şekillendiren en önemli unsur olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Sistemli, planlı ve istişareye dayanmayan hiçbir proje, başarılı olmamıştır, olmaz da. Ülke olarak, yıllardır sancısını, sıkıntısını, stresini yaşadığımız nokta burasıdır. Yerel değerlere dayanan evrensel bir eğitim sistemini kuramayışımızın temel sebebi bundan kaynaklanmaktadır. Öğrencileri sürekli başka yönlere kanalize eden, velileri tedirgin eden ve sık sık değiştirilmek zorunda kalınan sınav sistemleri de böyle bir anlayışın ürünüdür. Geçmişte LGS, OKS, SBS, ÖSS, ÖYS, LYS gibi, nice harfleri değişen ama kaderleri değişmeyen sistemler aynı mantığın kısır tezahürüdür."

- İstişare önemli

Sınav sistemlerinin istişare yapılarak değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Şafak şunları kaydetti:

"Kaldırılacak sistemin eksikliklerinin ne olduğunu paylaşmadan, yerine getirilecek olanı kararlaştırıp olgunlaştırmadan, tüm bunları yaparken de paydaşlarla tartışıp istişare etmeden kurulan sınav sistemlerinin birçok sıkıntıyı da beraber getirdiği tecrübelerle bilinmektedir.

Bir süre sonra tartışmaya açılan, önce öğrencilerimiz, sonra veliler üzerinde olumsuz etkileri görülen sistemler kaldırılmak zorunda kalmaktadır. Yanlışı terk ederken gösterdiğimiz acelecilik, maalesef yapım aşamasında bir hıza dönüşmemektedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.