Samsun

"Kanserle mücadelede sağlıklı yaşam alışkanlıkları önemli rol oynuyor"

17:26 12 Şubat 2019
"Kanserle mücadelede sağlıklı yaşam alışkanlıkları önemli rol oynuyor"

Medicana Samsun Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümünden Prof. Dr. İdris Yücel, kanserden korunmak için yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verdi.

Yücel, yaptığı yazılı açıklamada, düzenli beslenme, kilo ve stres kontrolü, hareketli yaşam, düzenli egzersiz gibi sağlıklı yaşam alışkanlıklarıyla tüm kanser çeşitlerinin yarısının önlenebileceğine dikkati çekti.

En sık görülen kanser türleri olan meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanser vakalarında erken tanının mümkün olduğuna işaret eden Yücel, böylece hastalığın yüzde 60-70'inin yönetilebileceğini vurguladı.

Egzersiz ile meme, kalın bağırsak, rahim, beyin ve pankreas kanserlerinden de korunulabileceğini belirten Yücel, "Özellikle kanser ve egzersiz ilişkisi ile ilgili yapılan araştırmalar, düzenli spor alışkanlığının kanserden koruyucu etkisinin yanı sıra tedavi gören hastalarda yan etkileri azalttığı, kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi sonrası iyileşme sürecine yardımcı olduğunu gösteriyor." ifadesini kullandı.

Yücel, kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında yer alan meme kanserinde artık egzersizin koruyucu etkisinin bulunduğu yapılan pek çok çalışma ile ispatlandığını anlatarak, "Düzenli egzersiz ve spor alışkanlıkları, özellikle menopoz sonrasında kadınlarda meme kanseri riskini azaltmaktadır. 4 yıl boyunda her hafta 4 saat yürüyüş yapan kadınlarda, aynı süre içinde daha az egzersiz yapan kadınlara nazaran hastalık riskinin yüzde 10 azaldığı görülmüştür. 5-9 yıl boyunca her hafta 12 saat egzersiz yapan kadınlarda bu süre içinde egzersizi azaltan grupların kanser riski, azaltmayanlara oranla ciddi bir artış göstermiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Yücel, şunları kaydetti:

"Tüm dünyada hem erkek hem de kadınlarda kansere bağlı yaşam kaybına yol açan ikinci kanser türü olan kolon ve rektum kanserlerinin oluşumunda yanlış beslenme şekilleri önemli yer tutmaktadır. Aşırı kırmızı et tüketimi ve özellikle ızgarada pişirilen et, işlenmiş şarküteri ürünleri, çiğ ve tütsülenmiş etler kalın bağırsak kanserlerini tetiklemektedir. Özellikle erkeklerde alkol tüketiminin de kalın bağırsak kanserini artırıcı etkisi vardır. Daha çok sebze, meyve ve tam tahıllı ürünlerle beslenme ise bu kanser türünün gelişme riskini azaltan en önemli faktörlerdir. Kalın bağırsak kanseri riskini azaltmanın en iyi yolu düzenli egzersiz yapmak, kırmızı et ve işlenmiş et ürünlerini mümkün olduğu kadar az tüketerek sebze meyve ağırlık beslenmek, önerilen miktarda süt ve süt ürünleri tüketerek kalsiyum almak, vücuttaki D vitamini seviyesinin yeterli olduğundan emin olmak ve aşırı alkol tüketiminden kaçınmaktır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.