Samsun

300 yıllık gelenek olan Enderun usulü teravih namazı Çarşamba'da yaşatıldı

09:30 29 Nisan 2022 4 Yorum Var
300 yıllık gelenek olan Enderun usulü teravih namazı Çarşamba'da yaşatıldı

Samsun’da Çarşamba Belediyesi tarafından gerçekleştirilen organizasyon ile kadim saray geleneği olan Enderun usulü teravih namazı kılındı.

Abdullah Paşa Camisi’nde kalabalık bir katılımla "Enderun Usulü Teravih ve Cumhur Müezzinliği" programı düzenlendi. Programında 300 yıllık saray geleneği yaşatıldı. Teravih öncesinde münavebeli ezan ile başlayan programda hocalar okumalarıyla mest etti. Teravih namazının her 4 rekat arasında ilahiler okundu. Mehmet Kemiksiz ve Enderun Hafızlar Topluluğu hocalarının okuduğu dualarla Çarşambalılar unutulmaz bir akşam yaşadı. 

“CAMİMİZ TIKLIM TIKLIM DOLUYDU”

Teravih namazı sonrası açıklama yapan Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Bu geleneği hem Çarşamba'mızda gerçekleştirmenin hem de Enderun usulü teravih kılmakla alakalı büyük bir özverili çalışma yürüten Mehmet Kemiksiz hocamızı ve beraberindekileri misafir etmenin mutluluğunu yaşadık. Çarşambalı hemşerilerimiz de çok fazla ilgi gösterdiler. Camimiz tıklım tıklım doldu. Bizim için de unutulmaz bir geceydi” dedi. 

“300 YILIK BİR GELENEĞİN İHYA ETMENİN HUZURU VAR”

Gecenin hocalarından Mehmet Kemiksiz, “Biz tarihte biliyoruz ki çok değil 80 yıl önce Rıdvan Paşa Camimizde bu geleneği yaşatan hafızlarımız varmış. Bu gelenek 300 yıllık bir gelenektir. Bugün Çarşambamızda uygulanmasının hususi bir amacı da var. İstanbul’da pek çok yerde biz bunu uyguladık. Anadolu şehirlerinin de kendisine göre bir sultan camisi vardır. Bu içinde bulunduğumuz mabet onlardan bir tanesidir. 300 yılık bir geleneğin ihya etmenin huzuru var. Belediye başkanımız bu tür kültürel dokuları besleyen işlerde bizlere her zaman destek olmuştur” diye konuştu.  

Çarşamba İlçe Müftüsü Cemal Uzun ise “Ordu’da çalıştığım zaman Enderun usulü teravih organizasyonu yapmıştık. Çarşamba'mızda da geniş kapsamlı bir şekilde bunu ifa ettik” şeklinde konuştu. Vatandaşlar da düzenlenen organizasyondan çok memnun kaldıklarını ifade etti. 

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • terzalioğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    allah güzeldir ve güzellikleri sever....... islamın estetik anlayışında buda olmalıdır.... çün kü imani bir mesele değildir. muamelat ve ibadet şeklidir....... bu kadar sığ düşünmememiz gerekiyor.....
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • doğruya doğru 1 yıl önce Şikayet Et
    Resulullah(S.) böyle mi kılın ya da kıldırın dedi??Bidat çıkarmayın. Resulullah(S.) ecdad tan daha takvalı değil mi neyinize yetmiyor örnek usülde kafanızdan işler çıkarıyorsunuz
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • müslim 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah Resulu'ne açılan 300 yıllık savaş, bidatçılar
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin gibi vahhabi,işid zihniyetiyle,aynen gavurla mücadele edildiği gibi mücadele etmenin nekadar gerekli olduğunu bir kez daha anlamış durumundayım..
    İlk beğenen sen ol
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah , çok güzel, Allah daim etsin inşallah.
    Cevapla
  • Anadolu 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim mübarek etsin. Diğer şehirlerimize de nasip olur inşallah. Hafız yetişmesi lazım bolca.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.