Samsun

Samsun sahillerinde düşürülen ziynet eşyaları gelir kapısı oldu

10:47 27 Mayıs 2022 13 Yorum Var
Samsun sahillerinde düşürülen ziynet eşyaları gelir kapısı oldu

Dedektörle ziynet eşyası arama işi Samsun'da da yavaş yavaş popüler olmaya başlarken yazın denizde serinlemek isteyenlerin düşürdüğü eşyalar onların gelir kapısı oldu.

Dünyanın en güzel sahillerine sahip olan Türkiye’de son dönemde dedektörle altın arama işi oldukça moda. Özellikle Akdeniz ve Ege gibi çok turist gelen yerlerde moda olan dedektörle ziynet eşyası arama işi Samsun'da da yavaş yavaş popüler olmaya başladı. Dedektör taşımanın ve arama yapmanın sadece SİT alanlarında yasak olduğunu ifade eden Serhat Aker, Samsun sahillerinde düşürülen ve kaybolan ziynet eşyalarını arayarak kendisine ek gelir sağlıyor.

“GÜZEL BİR HOBİ”

Dedektörle kaybolan altınların aranmasının yasak olmadığını belirten Serhat Aker, “İlk zamanlarda sahil kısmında altın aramayla alaka biz de sıkıntı yaşıyorduk. Sonrasında CİMER’e yazı yazdım. Sahilde altın arama hakkında herhangi bir yasa olmadığı hakkında Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğünden cevap geldi. Yasak olmadığını öğrenince de sahilde rahat bir şekilde ziynet eşyası arayabiliyoruz. Ege ve Akdeniz sahillerinde zaten aktif bir şekilde altın aranıyor. Karadeniz sahillerinde de yavaş dedektörle ziynet eşyası aranmaya başlandı. Vatandaşlar da ilgi gösteriyor. Güzel bir hobi olduğu için bizler de akşamları sahile gelerek dedektörle arama yapıyoruz” dedi.

KADINLAR BU İŞE ÇOK RAĞBET GÖSTERİYOR”

Yaptıkları arama sonucu sahillerin temizlendiğini ve ek gelir elde ettiklerini vurgulayan Aker, “Dedektör ile sahilde arama yaptığımızı görenler sürekli olarak, ‘Ne arıyorsunuz, ne buluyorsunuz’ gibi sorular soruyor. Yaptığımız aramalarda genelde yüzük, altın, gümüş, madeni paralar ve takı eşyaları buluyoruz. Kumdan her şey çıkabiliyor. Bir defasında kumdan kocaman araba motoru parçası bile çıktı. Bu şekilde sahiller hem temizlenmiş oluyor hem de birilerine maddi faydası olmuş oluyor. Sahillerde bu işi yapabilmek için bir detektöre bir de küreğe ihtiyaç var. Dedektör fiyatları da bin 500 TL’den başlayıp yukarıya doğru çıkıyor. Kadınlar bu işe çok rağbet gösteriyor” diye konuştu.

Öte yandan sahilde altın arayan kişilerin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü'ne yazdıkları dilekçelere verilen cevaplarda Samsun sahillerinde dedektörle altın aranması konusunda kısıtlayıcı bir hüküm bulunmadığı belirtildi.

 

YORUMLAR

13 Yorum Var
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Karadeniz hariç ülkemizin diğer kıyılarında popüler olan bir yöntem. Neden olmasın tebrik ederim
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ozaman herkes değer verdiği takıya adres telefon yazsın adam belki getirir. Olurmu olur
    Cevapla
  • Alia 1 yıl önce Şikayet Et
    Bi kaç gün önce parkta alyansimi kaybettim cok üzüldüm saatlerce aradim manevi degeri ayrı suan altın fiyatlarida malum.simdi bu kişi bulsa o yüzüğü insanlık namina haber vermesi gerekirken sahibine kazanc saglamak için cebine atmasi ne kadar doğru bilemiyorum. Haa sahipsiz olanlar için bisey diyemiyorum. Ama hep aklıma gelir aglayanin malı gülene hayır getirmez diye. bunun için farkli bi uygulama olsa iyi olur ama bu pek mümkün değil. Yani herkes kendince hakli sebebler üretebilir.
    Cevapla
  • Samet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne yapsın kaybolan şeyleri bıraksın da yok mu olsun orda tamamen. en güzelini yapıyor helal olsun
    Cevapla
  • Melek 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle ek gelir mi olurmuş sahibi bulunamassa ihtiyaç sahiplerine yada derneklere verilebilir ..hakkaniyetli değil.. belki yıllar önce kaybettiğin ve gözü yaşlı arayıp bulamadığın değerli Bi eşyayı Bi başkası kazanç olarak görüyor.. çok garip
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.