Şanlıurfa

Çölyak hastalarına umut olan değirmen

11:15 11 Ekim 2015
Çölyak hastalarına umut olan değirmen

MEHMET AKİF PARLAK - Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in Şanlıurfa'da bir değirmene bağışladığı makine sayesinde üretilen glutensiz mısır unu, çölyak hastalarının sağlıklı beslenmesine olanak sağladı.   

Çölyak hastalığıyla mücadele eden Şanlıurfa'daki 715 kişi, Haleplibahçe Mahallesi'ndeki bir değirmen tarafından kendileri için özel olarak üretilen glutensiz mısır unu sayesinde diledikleri gibi beslenebilme şansı yakaladı.

Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuğunun çölyak hastası olduğunu, şehirdeki diğer hastaların da sesi olmak için dernek çatısı altında bir araya getirdiklerini ifade etti.

Çölyak hastalarının glutensiz mısır unu tüketmesinin önemli olduğunu belirten Doğan, "Ben eskiden marketten mısır unu alıp çocuğuma yediriyordum ama çocuğumda hastalığın derecesi hiç düşmedi. Baktım ki unun içinde gluten var. Ben de bunun üzerine Sayın Faruk Çelik ile görüştüm ve bu makineyi aldık. Tüm çölyak hastalarımız bu değirmenden sağlıklı şekilde faydalanıyor. Hastalarımız çok memnun, bu mutluluk bize yetiyor" diye konuştu.

- Günde 25 kilo glutensiz un üretiliyor

Değirmen ustası Ömer Kurt da makine ile günde ortalama 25 kilogram glutensiz özel un ürettiklerini söyledi.

Beyaz unla yapılan ürünleri tüketemeyen çölyak hastaları için glutensiz unun son derece önemli olduğunu ifade eden Kurt, "Gelen hastalarımız 'Bize böyle bir fırsat verdiniz. Allah sizden razı olsun' diyorlar çünkü diğer un değirmenlerinde makine olmadığı için mutlaka buğday unu karışıyor. Bu da onlar için çok tehlikeli. Biz bu makinede sadece mısır öğüttüğümüz için sağlıklı oluyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Kurt, hastalara unu verirken kullanma talimatını da anlattıklarını belirtti. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.