Şanlıurfa

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

12:39 17 Ekim 2015
Türkiye'ye sığınan Suriyeliler

 Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 24 bin Suriyeli, Suruç'taki çadır kentte sağlanan imkanlarla yaşamlarını sürdürüyor.

Kobani'de (Ayn el Arap) DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasında çıkan çatışmalardan kaçan Suriyeliler, yaklaşık 10 aydır Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) oluşturulan çadır kentte kalıyor.

Kampta, çocuklar oluşturulan prefabrik okullarda eğitimlerine devam ederken, sığınmacıları savaş atmosferinden uzaklaştırmak için çalışma başlatan kamp yönetimi bilgisayar, kuaförlük, müzik, el işi, tekstil gibi çeşitli kurslar açtı.

Kurslara katılan yaklaşık bin sığınmacı açılan kurslarda hem savaşın acılarını unutuyor hem de meslek sahibi olma imkanı buluyor. 

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentte misafirleri en iyi şekilde ağırlamaya çalıştıklarını ve bu konuda başarılı olduklarını söyledi.

Çadır kentte şu anda yaklaşık 24 bin kişinin kaldığını ancak bu sayının önümüzdeki dönemde 35 bine çıkacağını tahmin ettiklerini aktaran, Çiftçi, bu kapsamda hazırlık yaptıklarını anlattı.

Çiftçi, çadır kente yerleştirilen Suriyelilerin mutlu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti.

"Misafirlerimiz ülkelerinde sahip olmadıkları imkanlara burada kavuştu, bu anlamda görevlilerimiz canla başla çalışıyor. Tabi en büyük arzumuz onların en kısa sürede ülkelerine sağ salim dönebilmeleri ancak burada kaldıkları sürece biz onları memnun etmek için mücadele edeceğiz. Ülkemiz gerçekten sığınmacılar konusunda takdire şayan işler yapmaya devam ediyor. Koca Avrupa ülkeleri bin sığınmacıyı kabul etmezken biz sadece Suruç'ta üç günde 200 bin sığınmacıyı ağırladık. Çadır kente 10 ayda yaklaşık 43 bin kişi giriş çıkış yaptı, sadece burada Batılı ülkelerin tamamının sağladığı imkanlardan daha fazla işler başarıyoruz."

- Sığınmacılar memnun

Çadır kentte müzik kursuna katılan Marin Reşo da (14) saz çalmayı çok sevdiğini belirterek, bu sayede huzur bulduğunu ifade etti.

Kuaförlük kursuna devam eden Murad Seyfo (17) ise ülkesindeyken okuldan sonra berberde çalıştığını dile getirerek, buradan iyi bir berber olarak vatanına dönmeyi amaçladığını aktardı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.