Şanlıurfa

Mürşitpınar sığınmacıların "umut kapısı" oldu

11:15 18 Ekim 2015
Mürşitpınar sığınmacıların "umut kapısı" oldu

HALİL FİDAN - Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalar döneminde adından sıkça söz ettiren Mürşitpınar Sınır Kapısı, ülkelerine dönmek isteyen Suriyeli Kürtlerin adeta "umut kapısı" oldu.

Türkiye, Suriye'de devam eden iç savaş ve sınır bölgelerindeki çatışmalar nedeniyle güvenlik amacıyla bu ülkeyle olan sınır kapılarını zaman zaman kapatmak zorunda kalıyor. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Mürşitpınar Sınır Kapısı da bunlardan sadece biri.

Terör örgütü DAEŞ ve Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle kapatılan kapıdan bu dönemde pazartesi ve perşembe günleri geçişe izin veriliyor. Sınır kapısından her hafta yaklaşık 5 bin sığınmacı ülkelerine gidiyor.

Kobani'ye gönderilen insani malzemelerin tek geçiş noktası olan kapıdan, yardıma muhtaç insanlar ise sürekli alınabiliyor.

Çatışmalar döneminde hasar gören, kısa bir süre önce onarılan ve sınır telleri değiştirilen sınır kapısı bölgesi, 16 noktaya yerleştirilen kameralarla 24 saat izleniyor.

- "Suriyelilerin dünyaya açılan kapısı"

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı sadece Kobani'ye değil, Haseke, Rakka ve Halep'e gitmek isteyenlerin de kullandığını söyledi.

Mürşitpınar'ı "Suriyeliler'in dünyaya açılan kapısı" olarak nitelendiren Çiftçi, kapının bu anlamda büyük öneme sahip olduğunu aktardı.

Kaymakam Çiftçi, Kobani'deki imkanların yetersizliği nedeniyle sağlık problemi olanların da bu noktadan Türkiye'ye alınarak, tedavilerinin yapıldığına dikkati çekti.

"Geçici hudut kapısı" konumundaki kapıda resmi gümrük işlemleri yapılabilmesi için girişimlerde bulunduklarını anımsatan Abdullah Çiftçi, şöyle konuştu:

"Kapıyı kendi imkanlarımızla yönetmeye çalışıyoruz, ancak burada büyük bir yoğunluk oluşuyor. Haftada 150-200 kamyon insani yardım gidiyor. Çatışmalar bittikten sonra 100 binin üzerinde insan Kobani'ye geçti. Sadece Kobani'ye değil Suriye'deki birçok kente gitmek isteyenler bu kapıyı kullanıyor. Burası Suriyelilerin dünyaya açılan kapısı, hayatlarını buradan devam ettiriyorlar. Şimdiye kadar Kobani'ye 16 bin ton inşaat malzemesi gitti. Temennimiz, kapının bir an önce 'gümrük kapısı' olarak faaliyete geçmesidir. Böylelikle hem kapıda rahatlama olacak hem de ekonomiye ciddi katkı sağlayacaktır."

Suriyeli Kürtlerden Abdurrahman Hamdan da ülkesine geçiş için Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı kullandıklarını söyledi.

Yaklaşık 3 yıldır Ceylanpınar ilçesinde yaşadıklarını, ancak oradan ülkelerine dönemediklerini anlatan Hamdan, "Şimdi buradan Kobani'ye geçeceğiz, oradan da bir sıkıntı olmazsa 200 kilometre uzaklıktaki evimize ulaşmaya çalışacağız. Burada rahattık, ancak insan ülkesinden kopamıyor" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.