Şanlıurfa

Şanlıurfalı nar üreticilerinin buruk sevinci

11:27 18 Ekim 2015
Şanlıurfalı nar üreticilerinin buruk sevinci

MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'da son yıllarda hayata geçirilen sulama projeleriyle ekim alanı genişleyen ve bu yıl 30 bin ton rekolte beklenen nar, düşük fiyatı nedeniyle üreticileri üzdü. 

Son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce nar yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla dağıtılan "Hicaz narı" fidanına üreticilerin ilgi göstermesi ve GAP kapsamında sulama imkanlarının artması, nar ekimi alanını genişletti. 

Kent genelinde hasada başlanan narda bu yıl 30 bin ton rekolte bekleniyor. Bahçelerinden beklentinin üzerinde meyve alan çiftçilerin sevinci, fiyatta istedikleri rakamı göremeyince yarım kaldı. 

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 15 bin dekar alanda nar üretimi yapıldığını belirterek, bu yıl don olayının yaşanmaması ve yağışların bolluğu sayesinde narın rekoltesinin yükseldiğini söyledi.

Dekar başına ortalama 2 ton nar beklediklerini aktaran Öztürkmen, "Pazarlarda meyve çoğalınca çiftçimiz fiyatta istediğini bulamadı. Hal pazarında Hicaz narının kilo fiyatı 50 ile 60 kuruş arasında. Suruç narı ise 80 ile 90 kuruş arasında satılıyor. Bu da çiftçimiz için oldukça düşük bir fiyattır" dedi.

- Pazar ve depo sorunu

Öztürkmen, fiyat düşüklüğünü ise meyvenin tarladan piyasaya hızlı girmesi ve saklanacak depoların olmamasına bağladı. 

Kenttin, soğuk hava ve ihracat için tasnif depolarına ihtiyaç duyduğunu anlatan Öztürkmen, şöyle konuştu:

"Üreticilerimize bir araya gelerek kendi sanayilerini kurmalarını öneriyoruz. Böylece ürünlerini düşük fiyatla heba etmemiş hem de üretimden sonraki aşamada yüksek miktarda kazanç sağlamış olurlar. Maalesef depolama ve tasnif yerlerinin azlığı ve şehrimizde henüz meyve suyu fabrikasının olmaması, narda fiyatları düşürdü. Üreticilerimiz kooperatifçilik bilinciyle ortaya çıkıp kendi ürününü işleyerek karlılığını artırabilir."

- "Teklif edilen fiyat tatmin etmiyor"

Üreticilerden Nakşi Akgüz de narın rekolte ve kalitesinden memnun olduklarını ancak fiyatının düşük olmasından dolayı üzüntü yaşadıklarını belirtti.

İklim şartlarının güzel olmasının narda kaliteyi artırdığını kaydeden Akgüz, "100 dönüm alanda nar üretimi yapıyorum. Rekolteden memnunuz ancak narımızı almaya gelen tüccarların teklif ettiği fiyat bizi tatmin etmiyor. Pazar ve depo sorunun çözümü için yetkililerden destek bekliyoruz çünkü alıcılar bizden çok düşük fiyata alıp piyasaya 1,5-2 liradan satıyor" diye konuştu.

İsmail Altundağ ise geçimlerini nar üretimiyle sağladıklarını, fiyatların düşük olması nedeniyle zor durumda olduklarını dile getirdi.

Bahçelerine gelen tüccarların kendilerine düşük fiyat teklifinde bulunduğunu anlatan Altundağ, "Bahçemize elektrik, su ve ilaç parası dahil çok masraf yaptık. Maalesef fiyatlar beklentilerimizin altında. İnşallah ileriki günlerde fiyatlar yükselir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.