Şanlıurfa

Türkiye'nin en büyük "çadır kenti"nde kış hazırlığı

11:55 09 Kasım 2015
Türkiye'nin en büyük "çadır kenti"nde kış hazırlığı

MEHMET AKİF PARLAK - Suriye'nin Halep kentine bağlı Kobani'de (Ayn el Arap) terör örgütü DAEŞ ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Suruç'ta kurulan Türkiye'nin en büyük "çadır kenti"nde kış hazırlıkları başladı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde geçen yıl bin 47 dönüm üzerine kurulan ve 24 bin kişinin barındığı çadır kentte yaklaşan kış öncesi soba, battaniye ve çadır güçlendirici malzeme dağıtıldı. Kamptaki kadınlar kış için çeşitli gıdalar hazırlıyor erkekler ise çadırlarını ve etrafını onarıyor. 

Suruç Konaklama Tesisleri Müdürü Mehmet Han Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışın yaklaşmasıyla çadır kentte tatlı bir telaş başladığını söyledi.

Başta AFAD ve Kızılay olmak üzere birçok kuruluşun ve sivil toplum örgütünün kışlık malzeme gönderdiğini belirten Özdemir, yardımların sorunsuz yerine ulaştığını ifade etti.

Özdemir, sığınmacılara malzeme dağıtımı yapılmasının yanı sıra altyapı ve üstyapı çalışması yürütüldüğünü, tel örgülerin onarıldığını ve sosyal faaliyetlerin düzenleneceği yeni çadırlar kurulduğunu bildirdi. 

Misafirlerin rahat etmesi için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini aktaran Özdemir, şunları kaydetti:

"Kış hazırlıkları çerçevesinde 5 bin soba dağıtımı gerçekleştirdik. Bunun yanında gelen ailelere battaniye takviyesi yapıyoruz çünkü bazı aileler ikinci battaniye isteyebiliyor. Okula giden tüm öğrencilerimize kışlık ayakkabı dağıtıyoruz. Tüm çocuklarımıza kazak, içlik gibi sıcak tutacak elbise veriyoruz. Tabii biz bu yardımları onlara yaparken onlar da kendilerince kış hazırlığı yapıyorlar. Kadınlar biber kurutuyor, domates ve biber salçası yapıyor, halılarını yıkıyorlar. Bunun yanında çadır kentte bulunan mescitlerin halıları da Haliliye Belediyesi tarafından olduğu yerde yıkanıyor ayrıca misafirlerimizin sıkılmaması için değişik sosyal faaliyetlerimiz var. Çocuklarımıza sinema gösterisi sunuyoruz, gençlerimize el sanatını geliştirme kursu veriyoruz."

-Suriyeliler de memnun

Çadır kentte kalan Suriyelilerden Ömer Ali Boze de devletin kendilerine her türlü yardımı yaptığını ve burada oldukları için kendilerini şanslı gördüklerini söyledi.

Kış başlamadan soba ve battaniye aldıklarını anlatan Boze, "Allah devletten razı olsun. Burada her şeyi bize verdiler. Soba, battaniye, taş ocak, çadır güçlendiricileri aldık. Şu an hiç bir ihtiyacımız yok. Aldığımız malzemelerle çadırımızı kışa hazırladık. Allah herkesten razı olsun" dedi.

Abdullah İsmet ise çadırda 8 kişi kaldıklarını belirterek, "Bize battaniye yetmiyordu. Çocuklarım çok küçükler, onun için 'soğuk havaya dayanamazlar' diye gittim 16 battaniye, 2 ısıtıcı ve bir bidon aldım. Ne eksiğimiz varsa anında tamamlıyorlar. Allah devletten razı olsun" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.