Şanlıurfa

Göbeklitepe'ye giden yol figürlü taşlarla süslendi

12:03 19 Kasım 2015
Göbeklitepe'ye giden yol figürlü taşlarla süslendi

"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen, geçmişi 11 bin 500 yıl öncesine dayanan Göbeklitepe'ye ulaşımı sağlayan yolun kenarına kazı çalışmaları hakkında bilgi veren figürlü taş levhalar yerleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen "Gelecek Turizmde Projesi" kapsamında heykeltıraşlar, 2,5 metre boyunda ve bir metre enindeki 10 taşın üzerine kazı alanında bulunan eserlerin motiflerini işledi.

Proje Koordinatörü Nihal Dörtkardeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin dünya çapında her geçen yıl daha fazla ilgi çekmeye başladığını söyledi.

Bölgeye gelen turistlerin zaman zaman kazı alanını bulmakta zorlandığına dikkati çeken Dörtkardeş, bu sorunu taş işçiliğinin ön plana çıktığı eserlerle aşmayı planladıklarını belirtti. 

Böylece bölgeye ulaşımın da kolaylaştığını aktaran Dörtkardeş, "Göbeklitepe'nin 11 bin 500 yıllık tarihi var. Bu güzergahta yön levhaları olmadığı için taş işçiliğiyle yön levhalarını yapmaya karar verdik. Bölgeye giden yola T şeklinde 2,5 metre yüksekliğinde 10 taş levha yerleştirdik. Göbeklitepe yoluna girildiği zaman 3 ya da 4 kilometrede bir taş yerleştirdik. Göbeklitepe'ye giden insanlar, bu levhalar aracılığıyla fikir edinecek" diye konuştu.

- Göbeklitepe

Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'ya 18 kilometre mesafede, Örencik Mahallesi yakınlarında bulunuyor.

İlk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversiteleri görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü 1995'ten bu yana ortaklaşa yürütüyor.

Şimdiye kadar bölgede neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, dikili taşlar ve 11 bin 500 yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu. 

Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.