Şanlıurfa

Dünya Çocuk Hakları Günü

14:45 20 Kasım 2015
Dünya Çocuk Hakları Günü

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Gökhan Devrim, Suriye'deki iç savaştan en fazla etkilenen kesimin çocuklar olduğunu bildirdi.

Devrim, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'de devletlerin ayrım gözetmeme, çocuğun üstün yararı, yaşama, gelişme ve katılım haklarının güvence altına alındığını söyledi.

Suriyeli Aylan Kurdi'nin 2 Eylül günü Muğla'da sahile vuran cesedinin insanlığın kendisiyle yüzleşmesini sağladığını belirten Devrim, "Suriye'deki iç savaş nedeniyle yaşanan kitlesel göçlerinde en fazla yara alan kesimin çocuklar olduğu, bu süreçte çocukların yaşama ve korunma haklarının ağır bir şekilde ihlal edildiği görülmektedir" dedi.

Suriyeli çocuklara yönelik risk faktörlerinin ortadan kaldırılması için idari kapasitenin güçlendirilmesi, göç yönetimine dair idari mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Devrim, özellikle çocuk ölümleri, çocuk ticareti gibi konularda soruşturmaların bağımsız biçimde yürütülmesi ve soruşturmanın makul süre içerisinde sonlandırılması gerektiğini dile getirdi.

Çocukların sadece savaş hallerinde değil her türlü silahlı çatışma ortamında doğrudan veya dolaylı olarak en çok risk altında olan kesim olduğunu kaydeden Devrim, şöyle konuştu:

"Çocukların yaşama ve korunma haklarının etkin bir şekilde sağlanması gerekliliği tüm uygar toplumlarda kabul gören bir tutumdur. Ülkenin bazı il ve ilçelerinde bir süredir devam etmekte olan silahlı çatışmalar çocukların yaşama ve korunma haklarına ilişkin olarak devletin BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'den kaynaklanan yükümlülüklerini işletmesini zorunlu kılmaktadır. Sözleşme kapsamında devlet çocukların yaşama hakkını teminat altına olmak zorunda olduğu gibi silahlı çatışmalardan etkilenen çocuklara koruma ve bakım sağlamak üzere mümkün olan her türlü önlemi de almak zorundadır"

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.