Şanlıurfa

"Peygamberler şehri" binlerce sığınmacıya kucak açtı

11:41 23 Kasım 2015
"Peygamberler şehri" binlerce sığınmacıya kucak açtı

RAUF MALTAŞ - İnanç turizminin önemli merkezleri arasında yer alan ve "Peygamberler şehri" olarak adlandırılan Şanlıurfa, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan 500 bini aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.

Farklı etnik kökenden ve mezhepten insanların yıllardır hoşgörü içinde kardeşçe yaşadıkları, misafirperver özelliğiyle bilinen Şanlıurfa, ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyelilerin de sığındığı en büyük limanların başında geliyor.

Şanlıurfa, çadır ve konteyner kentlere yerleştirilenlerin yanı sıra kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde yaşamını sürdüren binlerce Suriyeli'yi misafir ediyor.

Türkiye'de 500 bini aşkın sığınmacıyla en fazla Suriyeliye kucak açan Şanlıurfa'da, savaş mağduru insanlara ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve hayırseverler destek veriyor.

- "Amasız, fakatsız kabul ettik"

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da doğduğu ve bir dönem yaşadığı rivayet edilen Hz. İbrahim'in paylaşma ve misafirperverlik özelliğinin torunlarına geçtiğine inanıldığını söyledi.

Kentte yaşayan insanların geçmişte olduğu gibi gelecekte de ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmaya devam edeceğini vurgulayan Küçük, binlerce Türkmen, Arap, Kürt ve Ezidi'nin şehirde kardeşçe yaşadığını aktardı.

Türkiye'nin sığınmacılara "amasız, fakatsız", tereddüt etmeksizin sınırlarını açtığına dikkati çeken Küçük, şöyle devam etti:

"Kobani'de ilk gecede 75 bin kişi yurdumuza girmişti. Avrupa ile kıyasladığımızda onların pek çok 'aması, fakatı', elemeleri var. Yani Avrupa, özellikle insani değerler bakımından iddialı ülkelerden oluşuyor fakat uygulamada insan hakları değerlerinin ciddi ve güçlü bir biçimde taşıyıcısı Türkiye. Bununla iftihar ediyoruz. Sonuçta insan hayatı söz konusu olduğunda hiçbir tereddüt göstermeyen dünyadaki yegane ülke Türkiye'dir. Hiçbir ayrım gözetmeksizin Türkiye'ye giren insanlar pek çok ülkeden ve pek çok etnik kökenden ama hiçbirinin kimliğine bakılmaksızın derhal içeri alınmış en iyi şartlarda sağlık koşullarında ikamet ettirilmiştir."

Vali Küçük, kentteki sığınmacıların hiçbir şekilde hakir görülmediğini belirterek, "Bazı ülkeler göçmen kabul ediyor ama oradaki insanlar hor ve hakir bakışlar altında yaşamak zorunda kalıyor. Türkiye'de bunu asla göremezsiniz. Sevgiyle, ilgiyle, fedakarlıkla yaklaşım söz konusudur. Ülkemiz devleti ve milletiyle binlerce yıldır bu özelliklerini aynen yaşatıyor ve gelecek nesillere aktaracaktır" diye konuştu.

- "Türkiye dünyaya adeta insanlık dersi veriyor"

Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem de yaklaşık 5 yıldır hayırseverlerin desteğiyle sığınmacılara yardım ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Suriyelilerin Türkiye'de merhamet ve şefkatle kucaklandığını belirten Gerem, sığınmacılara insan onuruna yakışır bir yaşam sunmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin sığınmacı konusunda dünyaya adeta insanlık dersi verdiğini vurgulayan Gerem, şöyle konuştu:

"Avrupa'da gördünüz insanların geçişleri engellenmek için tel örgüler kuruldu ve kucağında çocuk olmasına rağmen oradaki insanların çelme takmak suretiyle yerlere düşürüldüğü insanlığın yüz karası görüntüler oldu. Türkiye, bu konuda gerçekten dünyaya örnek bir ülkedir. Dünyaya adeta insanlık dersini veriyor. Bunun en güzel örneğini de Şanlıurfa'da yaşıyoruz. Avrupa'nın 25 ülkesinde şu anda mülteci sayısı 300 bini bulmazken, sadece Şanlıurfa'da 500 binin üzerinde insana kucak açmışız. Kardeş gibi beraber yaşamaya çalışıyoruz. Bu, dünyaya bir örnektir. Gerçekten insanlık ve insan hakları açısından bunun bize miras kalacak örnek bir davranış olduğunu düşünüyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.