Şanlıurfa

Uluslararası Göçmenler Günü

15:05 18 Aralık 2015
Uluslararası Göçmenler Günü

Türkiye'de en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan Şanlıurfa'da "18 Aralık Dünya Göçmenler Günü" dolayısıyla Suriyelilerin katılımıyla etkinlik düzenlendi. 

 Program kapsamında AFAD, Türk Kızılayı ve bazı uluslararası yardım kuruluşları, GAP Tarımsal Eğitim Merkezi (GAPTEM) bahçesinde stant açtı, Suriyeli çocuklar ise konukları yöresel halk oyunlarıyla karşıladı.

Süleyman Şah Çadır Kenti'nde yaşayan sığınmacıların yaptığı el işi ürünlerin sergilendiği stantları gezen Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ve beraberindekiler, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Türk Kızılayının sığınmacılar için oluşturduğu mobil oyun tırını ziyaret eden Küçük, çocuklarla bir süre ilgilendi.

- "Pek çok devlet, bu katliamın tamamlanmasını bekledi"

Daha sonra GAPTEM Konferans Salonu'nda devam eden etkinlikte kentteki çeşitli çadır kentlerde kalan Suriyeli çocuklar şiir ve ilahiler okudu, halk oyunları gösterisi sundu.

Vali Küçük, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin göçmenler konusunda yaptığı çalışmalarla dünyanın takdirini kazandığını söyledi. 

Türkiye'deki Suriyelilerin geleceğe umutla baktığını dile getiren Küçük, iç savaşın sona ermesini ve sığınmacıların huzurlu bir şekilde ülkelerine gitmesini temenni etti. Suriyeli sığınmacılara yardımların devam edeceğini aktaran Küçük, şöyle konuştu:

"Bu geçen 5 yıla baktığımız zaman, sadece şunu göreceğiz, dünyadaki pek çok devlet, bu katliamın bitmesini değil tamamlanmasını bekledi. Ne zaman ki iş uzadı, göçmenler Avrupa kıyısına vurdu o zaman rahatsız oldular. Şu anda yaptıkları bu ve bunun dışında başka bir şey yok. Değerli kardeşlerim, bazı ülkelerin devlet başkanlarının çeşitli ifadelerini dinliyorsunuz. Ne kadar yeri bombalayabileceklerini, füzelerinin nerelere ulaşabileceğini anlatıyorlar. Bu, tam bir çöküştür. Biz, ne kadar insan kurtarabiliriz ancak onunla iftihar ederiz."

- "Burası, bizim evimiz gibi oldu"

AFAD Harran Konteyner Kent Konaklama Tesisi'nde yaşayan Halid Gaddur da 4 yıl önce Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığındığını söyledi. Konaklama tesisinde günlük hayatlarının nasıl geçtiğini anlatan Gaddur, yardımlarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümet üyelerine teşekkür etti.

Türkiye'yi ikinci vatan olarak gördüklerini belirten Gaddur, "Burası, bizim evimiz gibi oldu. Biz, çok iyi biliyoruz ki Türkiye Osmanlı'nın torunudur. Tarihte bizler kardeşiz ve kardeş olmaya devam edeceğiz. Avrupa ülkeleri bize kapılarını kapatırken Türkiye her gün Suriyeli mazlumları ülkesine alıyor. Allah, Türkiye'nin yardımcısı olsun" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İl Emniyet Müdür Eyüp Pınarbaşı, Jandarma Alay Komutanı Albay Selman Kömürcü, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, sığınmacı çocuklara çeşitli kıyafetler hediye etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Programda, sığınmacılara yemek ikram edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.