Şanlıurfa

"İlk Adım Yaşam Merkezi" Suriyelilerin umudu oldu

12:50 25 Aralık 2015
"İlk Adım Yaşam Merkezi" Suriyelilerin umudu oldu

MÜSLÜM ETGÜ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ancak imkanları olmadığı için park ve inşaatlarda yaşayan Suriyelileri bir çatı altında toplamak amacıyla Akçakale Belediyesince yaklaşık 6 ay önce kurulan "İlk Adım Yaşam Merkezi"ndeki sığınmacı sayısı 3 bin 500'e yükseldi.

Rakka kentine bağlı Tel Abyad bölgesinin kontrolünü eline geçiren PYD'nin baskı ve tehditlerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için Akçakale Belediyesi tarafından, yaklaşık 6 ay önce İlk Adım Yerleşim Merkezi kuruldu. 

Fevzi Çakmak Mahallesi'nde açılan ve ilk etapta 500 kişiye ev sahipliği yapan merkezde her geçen gün sığınmacı sayısı arttı. 

Sivil toplum kuruluşları ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin giysi, gıda, battaniye, yatak gibi yardımları gönderdiği merkez, Suriyeli sığınmacıların umudu oldu.

Merkezin koordinatörü İbrahim Akkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, park ve inşaat alanları gibi yerlerde, kötü şartlarda yaşayan Suriyelilerin daha iyi imkanlara kavuşmasını sağlamak için 6 ay önce "İlk Adım Yaşam Merkezi'ni kurduklarını söyledi.

İl Adım Yaşam Merkezi'nin Akçakale Belediyesi ile yardım kuruluşlarının desteğiyle ayakta durduğunu anlatan Akkurt, şöyle konuştu:

"Merkeze tuvalet ve lavabo yaptık, güvenliğini sağladık. Banyo yapmaları için belediyemize ait banyoyu tahsis ettik. Çocukların eğitim gördüğü bir alan ve mescit yaptık. İlaçlama ve temizlik çalışmalarını elimizden geldiği kadar kendimiz yürütmeye çalışıyoruz. Suriyeli misafirlerimizi rahat ettirmek adına tüm ekibimizi seferber etmiş durumdayız. İlk başlarda 500 olan sığınmacı sayısı 3 bin 500'e ulaştı. Sayıları giderek arttığı için ihtiyaçlar da artıyor."

Suriyeliler için zaman zaman kampanya düzenlediklerini ancak yeterli desteği alamadıklarını ifade eden Akkurt, yetkililer ve hayırseverlerden merkezlerine gelerek sığınmacıları yerinde görmelerini istedi.  

- "Yetkililer ve hayırseverlerden destek bekliyoruz"

İbrahim Akkurt, 650 çocuğun bulunduğu merkezde acil bez, süt ve mama ihtiyaçları olduğunu vurguladı.  

Kim gelirse gelsin geri çevirmediklerini vurgulayan Akkurt, "Kim gelirse almaya kararlıyız. Kimseyi dışarıda bırakmayacağız. Şayet yerimiz kalmazsa bile ikinci bir merkezi açabiliriz. Elimizden geleni yapıyoruz ancak yeterli olmuyor. Bundan dolayı yetkililer ve hayırseverlerden destek bekliyoruz. Bu merkez bildiğimiz kadarıyla AFAD dışında bir belediyenin hizmet verdiği tek çadır kent durumunda. Özellikle sınır hattındaki belediyelerin de böyle merkezler kurup Suriyelilere yardımcı olmalarını istiyorum" ifadelerini kullandı.

- "Isınma ve elektrik sorunu yaşıyoruz"

Suriyeli Abdulmecit Favaz da daha önce imkanları olmadığı için birçok aile gibi kendilerinin de park ve inşaatlarda yaşadığını anlattı. Akçakale Belediyesinin kendilerini merkeze almasıyla daha iyi şartlara kavuştuklarını dile getiren Favaz, "Burada tüm ihtiyaçlarımız karşılanıyor ve güvendeyiz. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm yetkililere bize gösterdiği misafirperverlik için çok teşekkür ediyorum" dedi. 

Halid Cerad ise kendilerine kucak açan Türkiye'ye minnettar olduklarını belirterek, hallerine şükrettiklerini söyledi.

Akçakale Belediyesinin tüm sorunlarıyla ilgilendiğini anlatan Cerad, "Belediye, ihtiyaçlarımızı karşılıyor ancak havalar soğuk ve küçük çocuklarımız var. Isınma ve elektrik sorunu yaşıyoruz. Eğer bunlar da çözülürse çok daha rahat ederiz. Kardeş ve dost ülke Türkiye'de olmaktan ve gösterilen ilgiden çok memnunuz" diye konuştu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.