Şanlıurfa

Şanlıurfa mutfağı UNESCO'da ısrarlı

11:12 31 Aralık 2015
Şanlıurfa mutfağı UNESCO'da ısrarlı

MEHMET AKİF PARLAK - Yöresel lezzetleriyle ünlü Şanlıurfa'nın, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Dünya Gastronomi Şehri" unvanını alabilmesi için yeniden başvuruda bulunulacak.

Komşu şehir Gaziantep'in UNESCO "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmesinin ardından harekete geçen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, bu anlamda yapılacak çalışmalarla kapıyı aralamayı düşünüyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Urfa mutfağının asırlardır var olduğunu ve benliğini koruduğunu söyledi.

Bölge halkının misafiri çok sevdiğini anlatan Çiftçi, bu geleneğin hiçbir öğün misafirsiz yemeğe oturmadığı rivayet edilen Hazreti İbrahim'den geldiği aktardı. 

"Halil İbrahim Sofrası"nın da herkesçe bilinen bir tabir olduğuna işaret eden Çiftçi, "Urfalılar bugün de misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük zevk duymaktadır. Onun için gelen misafire bol çeşitli sofra kurmak için türlü türlü yemekler yapılırdı. Bu gelenek 13 bin 500 yıldır devam etmektedir. Bizler de bu köklü mirasın emanetçileri olarak bunu yaşatmaya kararlıyız" dedi.

Çiftçi, Şanlıurfa'nın "Dünya Gastronomi Şehri" unvanını alabilmesi için çalışmalara başladıklarını, bu bağlamda kentteki restoran ve lokanta işletmecileri ile bir araya gelerek yapılması gerekenleri konuştuklarını belirtti.

UNESCO'nun en büyük kriterlerinden birinin kente has yöresel yemeklerin işletmelerde satışa sunulması olduğunu hatırlatan Çiftçi, tepsi kebabı, bostana, tirit, ciğer kebabı ve şıllık tatlısı gibi tatların mutlaka hak ettiği değeri görmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çarşıda pazarda bunu satacaksınız. İnsanlar gelip bu tatlardan bu lezzetlerden faydalanacak. Bu kriterler olmadığı için başvurumuz reddedildi. Bu anlamda biz satış merkezleri oluşturarak tekrar Büyükşehir Belediyesi olarak müracaatta bulunacağız. Bu defa daha ciddi bir şekilde hazırlanıp en azından kriterleri sağlanmış şekilde biz de aday olacağız ve inşallah bunu tescil ettireceğiz. Çünkü gerçekten Şanlıurfa mutfağının zenginliği bunu hak ediyor. Fakat zenginlik evin içerisinde olursa bunun anlamı olmuyor. Bu zenginliği çarşıya bizim yaymamız gerekiyor ki insanlar bundan istifade etsin, bu kriter gerçekleşsin biz de 'Gastronomi Şehri' olarak tescilde yerimizi bulalım."

- "Şehir olarak kazanacağız"

Şanlıurfa Turizm Platformu Başkanı ve İşletmeci Cevahir Asuman Yazmacı da yöre yemeklerinin dünyada oldukça önemli bir yere sahip olduğunu bildirdi.

Kendi işletmelerinde yöresel yemekleri tanıtmaya ve servis etmeye çalıştıklarını aktaran Yazmacı, tüm işletmelerin kendine pay çıkarması gerektiğini dile getirdi.

Kentin "Dünya Gastronomi Şehri" unvanını almasının en çok turizmcilere fayda sağlayacağını aktaran Yazmacı, "Eğer bunu başarabilirsek şehir olarak kazanacağız ama en çokta biz. Dışarıda herkes 'bu Urfa'nın yöresel yemeğidir' deyip işletme açıyor. Bu da bizim prestijimizi düşürüyor. İnşallah biz bu unvanı alırsak bu sıkıntılarımızda kalmaz. Bunun için çaba göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.