Şanlıurfa

Çadır kentten tekstil ihracatı

11:49 02 Ocak 2016
Çadır kentten tekstil ihracatı

MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki konaklama tesislerinde kurulan yaklaşık 85 metre uzunluğundaki tekstil çadırında üretilen kıyafetler, iç ve dış piyasaya satılıyor.

Ayn el Arap'taki (Kobani) çatışmalardan kaçarak Türkiye sığınan Suriyeliler için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yaklaşık bir yıl önce 35 bin kişilik Suruç Konaklama Tesisi kuruldu.

Bütün ihtiyaçları karşılanan 26 bin sığınmacının barındığı çadır kentte ayrıca çeşitli alanlarda meslek edindirme kursları da düzenleniyor.

Çadır kentte yaklaşık 3 ay önce açılan tekstil kursu, sığınmacılardan yoğun talep görüyor. 3 çadır birleştirilerek kurulan yaklaşık 85 metre uzunluğundaki atölyede 60'dan fazla sığınmacı aldıkları eğitimin ardından kıyafet dikiyor. 

Burada üretilen ürünler bir firma aracılığıyla yurt içinin yanı sıra bazı Avrupa ülkelerine gönderilerek satışa sunuluyor.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır kentte kalan sığınmacıların bütün ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.

Sığınmacılara yönelik istihdam alanları oluşturmak için de çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Çiftçi, "Çadır kente tekstil atölyesi kurduk. Şu anda 60'dan fazla kursiyerimiz var. Bir yandan kurs görürken bir yandan da para kazanan kardeşlerimiz. Tekstil atölyemiz gerçekten her geçen gün gelişiyor. Günlük bin parçanın üzerinde bir üretim var" dedi.

Sığınmacıların meslek öğrenme ve gelir elde etmelerinde tekstil atölyesinin iyi bir örnek olduğunu ifade eden Çiftçi, buna benzer atölyelerin kurulması için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

- "Boş vakitlerini değerlendiriyorlar"

Suriyeli sığınmacıların çeşitli yerlerde istihdam edilmesine yönelik çalışmalarının da bulunduğunu anlatan Çiftçi, şöyle devam etti:

"Çünkü çadır kentte kalanların en büyük sıkıntısı boş zaman fazlalığı. Sabah kalktıklarında gidebilecekleri bir iş, yapabilecekleri faaliyet yok. Dolayısıyla onları bu alanlarda istihdam ederek hem onların boş zamanlarını değerlendirmek hem de meslek sahibi olarak ülkelerine dönmelerini sağlamak istiyoruz. Çadır kentte tekstil atölyesinin yanında kuaför, müzik, dikiş-nakış ve dil kursları da veriliyor. Bu kurslarda bugüne kadar 5 bin Suriyeliye eğitim verildi."

- "Kazanç da elde ediyor"

Suruç Konaklama Tesisi Müdürü Mehmethan Özdemir de 3 büyük çadırın birleştirilerek oluşturulan atölyenin 600 metrekare alana sahip olduğunu ve burada 100 çeşitli makinenin çalıştırıldığını belirtti.

Atölyede çalışan sığınmacıların güzel çalışmalar yaptığını vurgulayan Özdemir, "Burada dikilen, üretilen ürünler hem yurt içine satılıyor, hem de yurt dışına ihraç ediliyor. Bu şekilde misafirlerimiz hem sıkılmamış, hem de bir kazanç elde etmiş oluyorlar. Güzel bir faaliyet sürdürülüyor. Özellikle bayanlar daha fazla ilgi gösteriyor. Burada hem para kazanıyorlar hem güzel vakit geçiriyorlar. Kendileri de bu çalışmalardan çok memnun oluyorlar" diye konuştu. 

Kursiyerlerden Meysa Reşo ise atölyede çalışmaktan memnun olduğunu söyledi.

Atölyede güzel vakit geçirdiklerini anlatan Reşo, "Burada para da kazanıyoruz. Atölye kurulmadan önce güzel vakit geçiremiyorduk. Buradan çok memnununuz. Allah Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun. Bizim için burayı kurdular. Burada makinelerle kumaşları dikmeyi, elbise dikmeyi öğrendim" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.