Şanlıurfa

Göçerlerde "yaz" endişesi

11:34 04 Ocak 2016
Göçerlerde "yaz" endişesi

HALİL FİDAN - "Çözüm Süreci" ile yaylalara huzurlu bir şekilde gidip gelmeye başlayan göçerler, yeniden başlayan terör saldırıları nedeniyle şimdiden yaz aylarında yapacakları yolculuğu düşünüyor. 

Hayvanları için her yıl uygun alan bulmak için Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri arasında gidip gelen göçerler, terör olayları nedeniyle bazı sıkıntılarla karşılaşıyor.

Çözüm Süreci'nin sağladığı barış ortamı ile rahat bir nefes alan göçer aileler, terör olayların devam etmesi halinde, yaz aylarında Doğu Anadolu Bölgesi'ne gidememekten endişeleniyor. 

Karacadağ Göçerler Derneği Başkanı Hamza Ağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede çok sayıda ailenin göçerlik yaparak hayatlarını sürdürdüğünü anımsattı.

Göçerlerin yıllardır yaylalara gidiş dönüşlerde bazı zorluklarla karşılaştıklarını belirten Ağan, hükümetin başlattığı Çözüm Süreci döneminde bu sorunların ortadan kalktığını ifade etti.

Ağan, terör olaylarının yeniden başlamasıyla göçerlerin yaylalara gidememe korkusu yaşadığını vurguladı.

-"Terör örgütünün sınırlarımızdan çıkmasını bekliyoruz"

Kilometrelerce yolu yaya gidip geldiklerini ifade eden Ağan, şöyle konuştu:

"Hem yolda hem de kaldığımız yerlerde sıkıntılar yaşıyoruz. Terör örgütünün sınırlarımızdan çıkmasını bekliyoruz. Hükümetimiz kalıcı barışın sağlanması için gerekli adımları attı. Bu sorun çözülse her şey yoluna girer sadece göçerler değil herkes rahatlıkla işini yapar. Huzur ortamı oluşursa özellikle göçerler için işler kolaylaşacaktır. Biz yıllardır terör olaylarından çok çektik, Çözüm Süreci'nde ise dünyaya sanki yeniden geldik. Vurmakla, kırmakla hiç kimse bir yere varamaz. Hiç kimsenin kendi çıkarları için bu ülkeyi, vatanı bölmeye hakkı yoktur. Göçerler, terör olayları nedeniyle bu yaz büyük korku yaşadık, bu olaylar bitmezse birçok aile bu yıl korkudan göç edemeyebilir."

Göçerlerden Mahmut Bağatimur da hayvanlarına mera bulabilmek için sonbahar ve kışı Şanlıurfa'da, yazı ise Bingöl'de geçirdiklerini dile getirdi.

Terör olayları nedeniyle bu yazı sıkıntılı geçirdiklerini anlatan Bağatimur, "Çözüm Süreci'nde huzuru bulmuşken, çatışmaların yeniden başlaması bizi derinden üzdü, yazın nasıl göç edeceğimizi şimdiden düşünmeye başladık" dedi.

Bağatimur, Şanlıurfa'ya dönüşte yollardaki sıkıntılardan dolayı hayvanlarını tırlarla getirmek zorunda kaldıklarını aktardı.

Amşe Turan da göçerliğin zaten zorluklarla dolu bir iş olduğunu belirterek, terör saldırılarında dolayı sıkıntılı bir sürece girdiklerini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.