Şanlıurfa

Şanlıurfa'daki domuz gribi şüphesi

18:31 07 Ocak 2016
Şanlıurfa'daki domuz gribi şüphesi

 Şanlıurfa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Tıbbı Hizmetler Başkanı Faruk Günak, H1N1 virüsü (domuz gribi) şüphesiyle hastanelerinde başvuran 7 kişiden 4'ünün tedavilerinin ardından taburcu edildiğini söyledi.

Günak, hizmet binalarında düzenlediği basın toplantısında, kentte dünden bu yana domuz gribi konusunda kafa karışıklığı yaşandığını bu nedenle basın açıklaması yapma ihtiyacı hissettiklerini söyledi.

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'ne dün başvuran bir kadın hastanın hayatını kaybetmesi üzerine çeşitli spekülasyonlar ortaya çıktığını belirten Günak, "Bu bayan hasta, grip nedeniyle vefat eden bir hastamız değildir. Yapılan tetkikler sonucu farklı bir nedenden dolayı vefat eden bir vatandaşımızdır. Dolayısıyla vefat eden genç hasta gribal enfeksiyon sonucu hayatını kaybetmemiştir" diye konuştu. 

Geçmiş yıllarda yapılan karşılaştırmalarda gribal enfeksiyon sayısında herhangi bir artış yaşanmadığını kaydeden Günak, son dönemde iklim şartlarının değişmesi ve mevsimsel nedenlerle gribal enfeksiyonların sıklığında artış yaşandığını ifade etti.

Günak, yaşanan her gribal enfeksiyonun H1N1 olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bizim sorumluluk alanımızda olan, bize müracaat eden hastalarda bu ön tanıyı da düşünerek gerekli tedbirleri alıyoruz. Hem ilaç stoğu açısından hem yatak ve servis açısından hem de yoğun bakım açısından. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanemizde hem yataklar ayrılmıştır hem de yoğun bakım servisleri ayrılmıştır. Gelen ve şüphelenilen vakalardan numuneler alınıp hıfzıssıhhaya gönderilmekte, hıfzıssıhhadan gelen sonuca göre tedavisi devam etmektedir. Şu ana kadar şüpheli şekilde tedavi altına alınıp, yatırılan şifa ile taburcu edildi 4 hastamız mevcut. Ön tanı ile gelip de sonuçlarını daha almadığımız hastalarımız var. "

 Bir gazetecinin H1N1 şüphesiyle başvuran kişi sayısını sorması üzerine Günak, "Şüpheli vakamız 7 taneydi, 4 tanesi şu anda taburcu edildi. Bu sonuçlar hıfzıssıhhadan geldi. Biz hastalarımızdan şüpheleniyoruz ama bu demek değildir her hasta  H1N1'dir. Bu şekilde bir şey yok" dedi.

- Grip vakası artışı var

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Leman Karağaç ise her yıl sonbahar ve kış aylarında İnfluenza olarak bilinen gribe yakalananların sayısında artış yaşandığını belirtti.

Grip virüsünün birçok alt tipinin bulunduğuna işaret eden Karaağaç, şunları söyledi:

"Bunlardan bir tanesi de halk arasındaki adıyla domuz gribi olarak bilinen H1N1'dir. Şu an itibariyle bu vakaların sayısının arttığını gösteren bir veri yok elimizde. Hastalarımız bulunuyor ama her yılki düzeyde vaka sayımız var. Biz şüphelendiğimiz vakaları hemen ayakta tedavisine ya da yatışı gerekenleri de yatışını yaparak tedavisine başlıyoruz. Yani her yılki kadar grip vakası artışı var ve bunlardan bir kısmı da  H1N1 olabilir. Bu doğal bir süreçtir"

Domuz gribine karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgiler veren Karaağaç, özellikle toplu yerlerde hastalığın daha kolay bulaştığına dikkati çekti.

El hijyeni önemini anlatan Karağaç, "Eğer toplu bir yere gireceksek özellikle ortak kullanılan kapı kolları, ortak dokunulan yerler bu hastalıkların bulaşması için rezervar yerlerdir. Yani oralardan ellerimize, ellerimizden de ağız ve burun yoluyla bize bulaşır. Bu nedenle eğer böyle bir hasta var ise öncelikle bu hastanın birkaç gün evde istirahat etmesi sağlanır. Hastalığı başka insanlar bulaştırmaması adına istirahat öneriyoruz. Hasta kişiyle temas edecek kişilerin ise maske takması lazım ve el hijyenine dikkat etmesini öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.