Şanlıurfa

Suruç'un "şampiyon atları" 2015'te sahiplerini güldürdü

11:44 13 Ocak 2016
Suruç'un "şampiyon atları" 2015'te sahiplerini güldürdü

MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 60'tan fazla çiftlikte yetiştirilen yarış atları, geçen yıl hipodromlarda sergiledikleri başarılarla, sahiplerinin büyük gelir elde etmesini sağladı.

İlçede 1990'lı yıllarda yarış atı yetiştirmeye başlayanların zamanla para kazandığını gören yöre halkı, kurdukları çiftliklerle Suruç'u adeta bu işin merkezi haline getirdi. İlçede 60'tan fazla çiftlikte yetiştirilen yarış atları, bölge halkının en önemli gelir kapılarından biri oldu.

Türkiye'nin dört bir yanındaki hipodromlarda yarışan atların sahipleri, geçen yıl da önemli gelir elde etti.

İlçedeki çiftliklerde yetişerek geçen yıl yarışlara katılan "Sakarbaşı" sahibine 974 bin 500, "İmparator" 600 bin, "Alaram" 190 bin, "Başağım" 148 bin, "Suruçkan" 88 bin lira kazandırdı.

"Sakarbaşı"nın sahibi Celal Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atlarının geçen yıl koştuğu 9 yarıştan beşinde birincilik, ikişer yarışta da ikinci ve üçüncülük elde ettiğini söyledi.

Atının koştuğu bir yarışta rekor kırdığını kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:

"Sakarbaşı, koştuğu Haralar Grup bin 400 metre kum sentetik yarışını 1 dakika 31 saniye 76 saliseyle geçerek, bu yarışın en son 15 yıl önce kırılan rekorunu kırdı. Bu bizim için büyük başarı oldu. Yine İstanbul'da gerçekleşen Karacabey Tarım İşletmeleri, Necip Fazıl Kısakürek koşularında birincilikler elde etti. Bu büyük yarışlarda elde ettiği başarıyla, şeref tribününe 3 kupayla çıkmamızı sağladı. Özellikle 70-80 milyon kişinin izlediği bu yarışlarda kupayla tribüne çıkmak bizi gururlandırdı. Atımız koştuğu 9 yarışta elde ettiği derecelerle, bize 974 bin 500 lira kazandırdı."

- Özel ürünlerle besleniyorlar

İlçede yetiştirilen atlara büyük değer verdiklerini anlatan Yıldız, onlara adeta evlatları gibi baktıklarını dile getirdi.

Yemlerde özel karışımlar hazırladıklarını ifade eden Yıldız, "Atlarımıza ezme içinde havuç, kuru dut, üzüm, keçiboynuzu, elma, soya fasulyesi, süt tozu ve kemik gelişimi için bazı tozlar veriyoruz. Ata iyi bakmazsak at boş ve zayıf kalır. Yarışlarda da başarı sağlayamaz. Bu yüzden onlara çok iyi bakıyoruz" dedi.

- "Suruç Ovası şampiyon atların yuvasıdır"

"İmparator"un sahibi Engin Şimşek de çocukluğundan bu yana yarış atlarıyla ilgilendiğini söyledi.

Yarış atçılığını geliştirmeyi ve kazanç sağlamayı amaçladıklarını belirten Şimşek, "Çiftliklerimizde yetiştirdiğimiz atları yarışlara hazırlıyoruz. Koşularda derece elde ederek, para kazanmaya çalışıyoruz. Bu gelirle geçimimizi sağlıyoruz" diye konuştu.

İlçede 60'tan fazla çiftlikte çoğunlukla Arap atı yetiştirildiğini kaydeden Şimşek, eğitilen atların Türkiye'nin birçok yerinde yarışlara katıldığını ifade etti.

Önceki yıllarda da ilçede yetişen atların büyük başarılar elde edip sahiplerinin yüzünü güldürdüğünü bildiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Atımız 'Turbo' sahibine 3 milyon 497 bin lira, 'Ayabakan' 2 milyon 200 bin lira kazandırdı. Yani diyebiliriz ki Suruç Ovası şampiyon atların yuvasıdır. Çünkü Arap atları sıcağı sever. Burası da Arap atları için çok uygun bir yer. Şu anda koşan yarış atımız 'İmparator' geçen yıl yarışlarda bize 600 bin lira kazandırdı. Sakat olmasına rağmen kısa koşularda çok güzel başarılar elde etti."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.