Şanlıurfa

Göçer kadınların zorlu mesaileri

15:25 08 Mart 2016
Göçer kadınların zorlu mesaileri

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hayvanları için her mevsimi farklı bir bölgede geçiren göçer ailelerin kadınları, günlük ev işlerinin yanı sıra birçok faaliyette eşlerine destek oluyor.

Kış mevsimi nispeten daha ılık olan Şanlıurfa'da kurdukları çadırlarda geçiren göçerlerin kadınları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden habersiz günün ilk ışıklarıyla zorlu mesailerine başlıyor.

- Ev işleri dışında koyun sağmak, çobanlık yapmak...

Aile bireyleri için yemek yapan, ekmek pişiren, koyun sağan, çamaşır, bulaşık yıkayan ve zaman zaman çobanlık yapan fedakar göçer kadınlar, tüm bunların yanında çocuklarıyla da ilgilenerek büyük bir özveriyle hayatın yükünü omuzluyor.

Kadınlardan Fatma Akar (54), hayvanlarının daha iyi gelişebilmesi yıllardır zor şartlar altında göçerlik yaptıklarını belirtti.

Mesleğin zorluklarından bahsederek, her gün yoğun mesai harcadıklarını anlatan Akar, "Bizim için günlerin bir önemi yok çünkü hep aynı işlerle uğraşıyoruz. Her mevsim başka zorluklarla mücadele ediyoruz. Ömrümüz çadırlarda geçiyor, birçok imkandan mahrum kalıyoruz, çocuklarımız okula gidemiyor" dedi.

- "Erkeklerden daha çok çalışıyoruz"

Hazal Akar da ev işlerinin yanı sıra hayvanlarla da ilgilenmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Biz erkeklerden daha çok çalışıyoruz, onların işleri belli sadece koyunlarla ilgileniyorlar. Biz hem evin günlük işlerini yapıyoruz, çocuklara bakıyoruz ve hayvanların ihtiyaçlarıyla uğraşıyoruz. Her günümüz zorlu geçiyor ama alıştık bunlara" diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.