Şanlıurfa

Şanlıurfa'da ipek böceği yetiştiriciliği

10:57 01 Haziran 2016
Şanlıurfa'da ipek böceği yetiştiriciliği

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, "İpek böceği yetiştiriciliği" projesi kapsamında Hilvan ilçesinde ailelere sağlanan finansman desteğiyle başlatılan deneme çalışmalarını inceledi.

Kalkınma Bakanlığı GAP Bölge İdaresi Başkanlığınca "İpek böceği yetiştiriciliği" projesi kapsamında ilçede 26 aile ipek böceği yetiştiriciliği yapmaya başladı.

Vali Küçük, Hilvan Kaymakamı Ahmet Özay, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık ile birlikte Akçaören Mahallesi'nde ipek böceği üreticiliği yapan Gülistan Çetinkaya'yı ziyaret ederek, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Küçük, gazetecilere yaptığı açıklamada, ipek kozası satışında sorun yaşanmadığını belirterek, bu iş alanının özellikle kadınların evlerine ekonomik katkı yapabilmelerine olanak sağlayacağını dile getirdi.

İpek böceği yetiştiriciliğini bölgede çoğaltmak istediklerini ifade eden Küçük, şunları söyledi:

"Proje gelişirse mevsimlik göçe de engel olabiliriz diye düşünüyorum. Şu an itibarıyla 26 aile bu işi yapıyor ve bu üretimden bin 500 kilogram ipek kozası ürünü alınması hedefleniyor. Bu da 70 - 75 bin lira arası gelir anlamına geliyor. Şimdilik bu bir başlangıç ama ileride her aileye 20 ile 25 bin lira arası gelir getirecek seviyeye getirebilirsek insanların başka yerlere gitmesine gerek kalmaz. Hanımefendiler gördüğüm kadarıyla bu işi severek yapıyorlar. Zaten çok da meşakkatli bir iş de değil. İnşallah gelecek yıllarda bu artarak devam eder diye düşünüyorum."

Kaymakam Özay, özellikle mevsimlik tarım işine giden kadınlara bir çözüm olarak düşündükleri projenin yeni başladığını belirterek, ileride daha iyi sonuçlar alacaklarına inandığını belirtti.

Gülistan Çetinkaya da evinin bahçesinde kendilerine sağlanan imkanlarla üretim yapmaya başladıklarını belirterek, yetkililere teşekkür etti.

İpek böceği yetiştiriciliğinin evde yapılması nedeniyle ailece çalıştıklarını aktaran Çetinkaya, mevsimlik işçi olarak başka yerlere gitmekten kurtulduklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.