Şanlıurfa

Ramazanda sınır ötesindekiler de unutulmadı

12:41 17 Haziran 2017
Ramazanda sınır ötesindekiler de unutulmadı

MEHMET FATİH ASLAN - Binlerce Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, hayırseverlerin desteğiyle topladıkları yardımları sınır ötesindeki ihtiyaç sahiplerine ramazanda da ulaştırıyor.

İç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden yaklaşık 650 bin sığınmacıya ev sahipliği yapan "Ensar kenti" Şanlıurfa'da, ramazan dolayısıyla dağıtılan yardımlar sığınmacıların yüzünü güldürüyor.

Yardımlaşma ve paylaşma duygularının mübarek ay dolayısıyla zirveye çıktığı kentte, hayırseverler ve sivil toplum kuruluşları sınır ötesindeki Suriyelilere de yardım ulaştırmak için çalışmalarına hız verdi.

Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye tarafında ağaçların altına sığınmış, susuz, elektriksiz, bir parça ekmeğe muhtaç çok sayıda Suriyelinin bulunduğunu söyledi.

Bu insanların çok zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini belirten Gerem, "Sınır ötesine ramazan öncesinde yardım gönderdik. Şu anda sınır ötesindeki 5 fırına un gönderiyoruz. Fırınlarda bu unlardan yapılan ekmekler bölgedeki halka dağıtılıyor." dedi.

Gerem, bölgede özellikle çocuk, dul, hasta, yaşlı insanların yaşam mücadelesi verdiğini kaydederek, bölgeye Türkiye'den başka kimsenin yardım göndermediğini, geçmişte mazlumlara, mağdurlara el uzatmış bir ecdadın torunları olarak Suriyelilere yardımın bayraktarlığını yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.

- "Sen açken ben tok yatamam"

Gerem, Şanlıurfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve sivil toplum kuruluşları olarak un kampanyası başlattıklarını ifade etti.

"Sen açken Ben tok yatamam" ismini verdikleri kampanya ile sınır ötesine daha fazla yardım göndereceklerini vurgulayan Gerem, şöyle konuştu:

"Ramazan ayı dolayısıyla daha önce sınır ötesindeki fırınlara 4 tır un gönderdik. Orada ihtiyaç çok olduğu için unlar yetmiyor. Dolayısıyla ramazanın bereketiyle bölgenin un ihtiyacını karşılamayı düşünüyoruz. Yakın bir zamanda inşallah un yüklü tırları sınır ötesine göndereceğiz. Bu kampanyamız kapsamında kentin çeşitli bölgelerinde yardımların toplanması için stantlar açtık. Vatandaşlarımız orada rahatlıkla bağış yapabilirler. 50 kilo un karşılığında 60 lira bağışlayabilirler."

- "Her gün 300 bin ekmek sınır ötesine gönderiliyor"

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Doğu ve Güneydoğu Bölge Koordinatörü Behçet Atilla da savaşın başladığı günden bu yana muhacirlere yoğun bir şekilde yardımlar gönderdiklerini belirtti.

Suriye sınırındaki illerde yardımların yoğun bir şekilde devam ettiğini anlatan Atilla, "Özellikle Reyhanlı ve Kilis bölgelerinden alınan izinler doğrultusunda tırlarla ulaştırılıyor. Gıda kolileri, ekmek, insanların ihtiyaç duyduğu her türlü yardım malzemesi İdlip, özellikle savaşın şiddetli yüzünün görüldüğü bölgelerde zor şartlarda yaşayan kardeşlerimize bu insani yardımları ulaştırıyoruz. Ayni yardımlarla birlikte günlük Reyhanlı'daki fırında 150 bin, Kilis'teki fırında yine 150 bin ekmek tırlarla Suriye'nin içine doğru gönderiliyor." ifadelerini kullandı.

Atilla, vakıflarının Suriye içinde yaklaşık 30 kampının bulunduğunu, bu kamplarda kalan Suriyelilerin de her türlü ihtiyacının karşılandığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.