Şanlıurfa

"Beyaz altın" gerçek değerini makineli hasatla buluyor

12:08 29 Eylül 2017
"Beyaz altın" gerçek değerini makineli hasatla buluyor

HALİL FİDAN - Türkiye'nin pamuk üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da yaygınlaşan makineli hasadın, ürünün gerçek kalitesinin ortaya çıkmasını sağladığı, bu sayede de bölge pamuğunun hak ettiği değerden satılmasının mümkün hale geldiği belirtiliyor.

Atatürk Barajı'nın sağladığı olanaklarla ekim alanları her geçen yıl artan, GAP çiftçisinin umudu olan pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlıyor.

Ekonomik getirisi nedeniyle bölgede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, teknolojinin gelişmesine rağmen bazı üreticilerin elle toplama fikrinden vazgeçmemesi ve depolama sırasında yapılan yanlışlar nedeniyle kalitesi ve berraklığını kaybederek farklı renklere bürünüyordu. Şanlıurfa'da son yıllarda makineli hasadın yaygınlaşması bu sorunun çözülmesini sağladı.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çopur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun bu yıl rekolte, fiyat ve destekleme oranlarıyla üreticisinin yüzünü güldüreceğini belirtti.

Tekstil ve hazır giyim sektörünün ihracatın lokomotiflerinden olduğunu ifade eden Çopur, pamuğun da tekstil ve konfeksiyon sektörünün en önemli ham maddesi olduğunu söyledi.

Bu yıl ülke genelinde 900 bin ton civrarında lif pamuk üretimi beklendiğini bildiren Çopur, şöyle devam etti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının pamuk üretimiyle ilgili yürüttüğü destekleme politikası meyve vermeye başladı. Bu sezon ülkemiz genelinde yüzde 20'lik bir rekolte artışı bekleniyor. Şanlıurfa ise ülkemizdeki pamuğun yaklaşık yüzde 43'ünü üretiyor. Pamuk yetiştiriciliğinin son aşaması olan hasat koşulları lif kalitesinin korunması açısından önemli. İlimizde son yıllarda pamuğun yaklaşık yüzde 75'i makineyle toplanıyor. Bu durum, özellikle jütten yapılmış haral parçaları ve naylon çuval parçalarının kütlü pamuğa bulaşmasının önlenmesi açısından önemli. Bu konuda ilimizde temiz pamuk üretimiyle ilgili çalışmalar sonuç vermeye başladı."

Doç. Dr. Çopur, makineli hasatta pamuk yapraklarının mutlaka döktürülmesi gerektiğini vurguladı. Dökülmeyen yaprakların hasat sırasında kütlü pamuğa bulaşarak ürünü kirlettiğini ve nemini artırdığını anlatan Çopur, kütlü pamukların kurutulması ya da depoda fazla bekletilmeden çırçırlanması gerektiğini bildirdi.

- "Pamuk gerçek değerini buluyor"

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da geçen yıl ilde 2 milyon hektar alanda pamuk ekimi yapıldığını, teşvik ve fiyatlar sayesinde bu yıl ekim alanının 2,5 milyon hektara çıktığını söyledi.

Hasat döneminin sürdüğünü ve son yıllarda bölgede makineli hasadın yaygınlaşmaya başladığını anlatan Kaya, "Geçmiş yıllara göre bu yıl bölgemizde yüzde 75-80 civarında makinalı hasat yapılacak. Makineli hasatla birlikte nakliye sırasında ve toplamadaki yabancı madde oranı sıfırlandı ve kalite arttı. Artık pamuk gerçek değerini buluyor, çiftçilerimiz de kaliteli ürünlerini iyi fiyata satıyorlar." dedi.

Kaya, "iyi pamuk" uygulamasıyla, çiftçilere özellikle çocuk işçi çalıştırılmaması, su kaybının önlenmesi ve zirai mücadele konusunda gerekli eğitimlerin verildiğini, tüm bu çalışmalar sayesinde Şanlıurfa pamuğunun rekabetçi piyasada söz sahibi olduğunu kaydetti.

Mehmet Kaya, bu yıl pamuk fiyatlarının yüksek olacağını ve üreticinin yüzünün güleceğini de sözlerine ekledi.

Harran Ovası'nda çiftçilik yapan Sait Esmer de son yıllarda çevredeki birçok çiftçinin hasat için makine aldığını belirterek, makinenin hem maliyet hem kalite hem de zaman açısından çok ciddi yararlar sağladığını söyledi.





YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.