Şanlıurfa

Şanlıurfalı kadınların kış hazırlığı

14:15 29 Eylül 2017
Şanlıurfalı kadınların kış hazırlığı

Şanlıurfa'da kırsal mahalelerde yaşayan kadınlar, kış hazırlığı kapsamında pestil, pekmez ve fıstıklı sucuk yapıyor.

Merkez Karaköprü ilçesinin Tülmen Mahallesi'nde kadınlar, bağlarından topladıkları üzümleri, evlerinin bahçesinde büyük kazanlarda kaynatarak pekmez, pestil, kesme ve fıstıklı sucuğa dönüştüyor.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin eşi Sema Çiftçi, Tülmen Mahallesini ziyaret ederek kadınlarla birlikte pestil ve pekmez yaptı.

Çiftçi, yaptığı açıklamada, eylül ayında üzüm hasadının başladığı kentte yapılan kışlık kesme, pekmez ve pestillerin tadının çok iyi olduğunu söyledi.

Kadınların zor ve zahmetli bir iş yaptığını belirten Çiftçi, şöyle konuştu:

"Kadınlarımız her alanda olduğu gibi bu tür işlerde de marifetlerini gösteriyor. Bağlarında topladıkları üzümleri zahmetli bir şekilde kesme, pestil ve pekmeze dönüştüyor. Kadın elinin değdiği her iş güzel oluyor. Bu işler bizim kültürün bir parçası. Bunu kaybetmemiz gerekiyor gelecek nesillere aktarmamız lazım. Bizler de kandınlarımıza destek olmak amacıyla ürünlerini belediyemizin bünyesinde Hamarat Eller Çarşısı'nda satışlarını yapıyoruz. Kadınlarımız yapıtkları ürünlerle aile ekonomisine katkı sağlamış oluyor."

Mahallede uzun yıllardır pekmez yapan 50 yaşındaki Fatma Kandemir ise, bölgede kadınların kış hazırlığı kapsamında domates salçası, isotun yanında pekmez ve pestil de yaptığını söyledi.

Ürünlerini geleneksel yöntemlerle yaptıklarını anlatan Kandemir, şunları kaydetti:

"Büyüklerimizden öğrendiğimiz tariflerle üzüm suyundan bir çok ürün yapıyoruz. Yaptığımız ürünler doğal ve organik, el yapımı ve herhangi bir katkı maddesi katılmıyor. Dolaysıyla buranın kışlıkları çok lezzetli oluyor. Yaptığımız pekmezi, çoucukları kış aylarında hastalıklardan korumak için ilaç niyetine veriyorlar. Çoğu zamanda kışın gelen misafirlere ikram ediyoruz. Ürünlerimiz çok fazla olunca da onları satıyoruz. Büyükşehir belediyemizin çarşsı var orda satılıyor. Ailemize maddi destekte bulunuyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.