Şanlıurfa

"Türkiye'deki Suriyeliler" kitabı çıktı

13:28 09 Ekim 2017
"Türkiye'deki Suriyeliler" kitabı çıktı

Harran Üniversitesi (HRÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kaya tarafından hazırlanan "Türkiye'deki Suriyeliler" adlı kitap raflardaki yerini aldı.

Kaya, kitaba ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Şanlıurfa örneğinde Suriyelilerle ev sahibi olan Türk halkı arasında göç sürecindeki dayanışma ve sonrasında gelişen ilişkilere kitapta derinlemesine yer verildiğini belirtti.

Eserin iki yılı aşkın bir sürede uzun uğraşlar sonucunda okuyucuyla buluştuğunu vurgulayan Kaya, Suriyelilere ilişkin çıkan ender kitaplardan birisini kamuoyuna sunmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Türkiye'nin tarihi bir göç olgusuyla karşı karşıya kaldığını aktaran Kaya, şöyle devam etti:

"Kitlesel göçler, Türkiye'de sosyal, siyasal, ekonomik, demografik ve kültürel alanda birçok değişikliğe yol açarken, yerli halkla mülteciler arasında farklı boyutlarda ilişkilerin gelişmesine de neden olmaktadır. Bu kitap, göçle birlikte gelişen yerinden edilme ve yeniden yerleşme süreçlerindeki iç içe geçişler ve çatışmaların yaşandığı iki temel konuya odaklanmaktadır.

Bunların ilki akrabalık asabiyeti, ikincisi ise çok eşli evliliklerdir. Suriye'deki iç savaşın etkisiyle Türkiye'ye iltica etmiş toplulukların yerleştiği mekanlarda kendi aşiretinden olan kimselerle yaşadığı dayanışma deneyimleri ve bu deneyimin arka planındaki kan ve soy bağının etkisi, çalışmanın temel yapısını oluşturmaktadır. Bu bağlamda sınırın her iki tarafındaki aynı aşiret ve aile bağına sahip grupların göç sürecinde bu bağları ne derece dikkate aldığı, göçmenler ve yerlilerin dayanışma ilişkisinde umut, memnuniyet ve hayal kırıklıklarının nasıl geliştiği, göçün zorluklarının asabiyet bağlarını hangi yönde değiştirdiği çalışma içerisinde cevabı verilen soruların başında yer alıyor."

Eserin derin sosyolojik incelemeleri ele aldığını anlatan Kaya, sığınmacıların yaşadığı en büyük problemlerin de kitapta sıralandığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.